הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

מתח וחרדה - מה לאכול?, מאת: נחום נוימן

יללות צופרי האזעקה ופיצוצי הטילים שנופלים או מיורטים, מזעזעים לי את עור התוף, והעיניים דומעות לראות את תמונות הנרצחים וכאבם של אלה ששרדו את התופת, ואני מבין שאני צריך לכתוב כתבה חדשה ועדכנית בסדרת "מה לאכול".

את הכתבה המיועדת למידעון בנושא תזונה צמחונית כבר שלחתי לריקה העורכת, אך לפתע היא נראית לי לא רלוונטית לימים אלה, שהם ימי מלחמה, ואני מחליט לכתוב כתבה חדשה שנושאה: מה כדאי ואיך כדאי לאכול בימים של מתח וחרדה.

למלחמה הזו שנכפתה עלינו ועדיין איננו יודעים כיצד, איך ומתי היא תסתיים, ניתן השם הצה"לי "חרבות הברזל". לא נראה לי שהשם הזה יתפוס. אני גם לא מניח שיקראו לה מלחמת שמחת תורה. הרי אי אפשר להכניס את המילה שמחה לשם של מלחמה. השם "מלחמת יום כיפור", למשל נפל בול כמו לפי הזמנה. אז אולי יקראו לה מלחמת עזה? נראה, ימים יגידו.

אלה ימים בהם כולנו נמצאים במתח וחרדה, מי יותר ומי פחות. תלוי כמובן במבנה הנפשי של כל אחד מאיתנו וכמובן ברמת המעורבות שלו ובעיקר של יקיריו שבחזית הלחימה. רבים מאיתנו כבר סובלים ממתח וחרדה שעוד ילכו ויתעצמו ככל שתימשך הלחימה. כפי שאתם לבטח יודעים, הסימנים ותוצאות המתח והחרדה אינם תמיד מורגשים ומתגלים בזמן אמת, אך התוצאות הנפשיות וגם הגופניות עלולות להתגלות רק חודשים אחר כך ואפילו שנים.

יש כמה דברים שאנו יכולים לעשות בשגרת ימינו שהשתבשה, כדי להתמודד עם המתח והחרדה. אחד החשובים שבהם, הוא לשים לב למזון שאנו אוכלים.

אוכל מנחם? אתם לבטח מכירים את המונח שמתייחס למיני מאכלים כולל ממתקים, פסטות, פיצות, עוגות ועוגיות, חטיפים, קרקרים ולחמים, שאכילתם תשפר לנו את מצב הרוח הדיכאוני והעצוב שלנו, ובמקביל ידאגו לתוספת של עוד כמה קילוגרמים למשקלנו. יש לכך הסבר פיזיולוגי. מאחר ומאכלים אלה הם בעלי ערך גליקמי גבוה, הם משחררים במהירות הורמוני סרוטונין ודופמין למוחנו, ואלה מסייעים לתחושת רגיעה ושיפור מצב הרוח. הבעיה היא שההשפעה היא קיצרת מועד. מהר מאד רמות האינסולין בגופנו עולות, וכתוצאה מכך, רמת הסוכרים יורדת, ואז אנו נדרשים למנה נוספת של פחמימות וחוזר חלילה. בסיומו של התהליך תחושת החרדה וגם הדיכאון רק יתעצמו.

אז מה כן? זה דווקא הזמן ללכת למטבח ולהכין קצת מאכלים ואולי מאכלים חדשים. הדבר גם ירחיק אותנו קצת מהחדשות והטלוויזיה. לא לשכוח להעביר את הרדיו במטבח לשירים ולא לחדשות. מי שבביתו מתארחים בני משפחה כמו ילדים ונכדים, כדאי לרתום אותם למשימה, וכך תהיה להם הזדמנות ללמוד להכין אוכל בריא.
איני מתכוון לתת לכם מתכונים להכנת אוכל, אלא לפרט מינרלים וסוגי מזון שכדאי שיכללו במזונכם.

מגנזיום - כדאי לצרוך מזונות עשירים במגנזיום. המגנזיום מרגיע את מערכת העצבים, והוא לרוב חסר בארצנו, כי מרבית המים כאן הינם מים מותפלים החסרים את המינרל הזה. מגנזיום ישנו באגוזים, דגנים מלאים, טחינה, בננה ,אבוקדו, קייל, וירקות ירוקים.

אבץ – האבץ מפחית את רמות הקורטיזול בדם (הורמון סטרס). אבץ טבעי ישנו בשיבולת שועל, קינואה, עדשים, גרעיני דלעת וחמנייה. את הגרעינים כמו גם אגוזים ושקדים ניתן לנשנש מול הטלוויזיה במקום חטיפים ועוגיות, בעיקר לבעלי שיניים בריאות. אני מתנזר לאחרונה מפיצוח גרעינים שכה אהבתי, פשוט חבל לי על השתלים ואחרונות השיניים הטבעיות שנותרו לי.

אומגה 3 - מסייע להפחתת דלקתיות בגוף, מאזן ערכי סוכר, ומסייע להתמודד עם מתח. אומגה 3 בריכוז גבוה יש בדגים ובעיקר דגי ים, אגוזי מלך ואחרים, וכן זרעי פשתן.

ויטמין D - מסייע למניעת דיכאון והפחתת הורמוני הסטרס. המקור הטוב ביותר לוויטמין D הוא להסתובב קצת בשמש. מתאים במיוחד לימים אלה, שהם כבר פחות חמים. היציאה החוצה תורמת גם המון לרגיעת הנפש והפחתת המתח.

קבוצת ויטמינים מסוג B - יש בבשר ודגים, ביצים ואגוזים. ויטמינים אלה חשובים לפעילות תקינה של מערכות העצבים.
אם אתם אוהבים, לא מזיק להכין מעת לעת איזה סטייק עסיסי, או המבורגר יחד עם חומוס, טחינה וסלט עשיר. רק חשוב לזכור שבלי הפיתה. זה ממש מצוין. הרי עוד לא קראתם את הכתבה הבאה לגבי תזונה צמחונית אז בינתיים תהנו.

כמובן שאת כל המינרלים והוויטמינים האלה ניתן גם לקנות ללא מרשם כתוספי מזון, אך אכילתם הטבעית בהחלט עדיפה.

פירות וירקות טריים - לשמחתנו יש לנו, גם בתקופת המלחמה, אספקה סדירה או כמעט סדירה של פירות וירקות טבעיים, ונקווה שכך ימשך. נצלו את ההזדמנות והעדיפו אותם על פני קופסאות שימורים ודומיהן. גם היציאה מהבית לקנות אותם תשפר את ההרגשה.

פחמימות מורכבות - אם כבר בא לכם קצת אוכל מנחם, אתם יכולים להכין מאפים ומתכונים מדגנים מלאים כגון שיבולת שועל. אלה יסייעו במניעת תנודות חריפות ברמות הסוכר בדמכם וביחד איתם קפיצות במצב הרוח. העדיפו את ההכנה בבית על קניית מוצרים מוכנים, שלרוב עתירים בסוכר, חומרים משמרים וחומרי טעם.

זיכרו, זמן מלחמה אינו סיבה להפסיק שיגרת אכילה ותזונה בריאה שסיגלתם לעצמכם. אכילת יתר לא מבוקרת רק תכניס אתכם לדכדוך, עת שתראו את הקילוגרמים מתווספים למשקלכם ואת הבגדים שמתקשים להכיל את גופכם.
אכילה מבוקרת גם תחזיר לעצמכם במעט את תחושת השליטה העצמית והיכולת להשפיע על גורלנו בימים בהם תחושות אילו אבדו לרבים מאיתנו.

במקביל, נדמה לי שזו אינה העת להכניס שינוי מהותי בתזונה שאנו מורגלים לה, או לפצוח בדיאטה קיצונית לירידה במשקל, אלא אם אתם בעלי מבנה אישיות מתאים, שאתגר מסוג זה דווקא יכול להכניס בכם חיוניות בימים בהם כל אחד מאיתנו מרגיש שיכולת ההשפעה שלו היא מאד מוגבלת...
את הארוחות כדאי לאכול בחברת בני המשפחה ולא לבד מול הטלוויזיה.

יש עוד אלמנטים שכדאי להכניס לשגרת יומנו, ועליהם לא ארחיב, הגם שהם חשובים לא פחות מאוכל, כולל פעילות גופנית ויציאה מהבית, פגישות עם אנשים, צמצום הצפייה בחדשות, שינה מספקת, וגם להיות עסוקים.

שימרו על עצמכם,

נקווה לימים טובים ורגועים יותר.