הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
קבלו לפורים: יינות מתחפשים, מאת: רני רוגל, איור: ירמי לז'ה
רני רוגל הוא מתנדב "ידיד לחינוך", שעורך אתר אינטרנט בשם "אכול ושאטו", כותב הרבה על יין, מבקר ביקבים, טועם יינות ואוהב מאד את תעשיית היין הישראלית
זוכרות וזוכרים את השיר "הבו לנו יין" שכתב והלחין מתתיהו שלם? "הבו לנו יין, יין, לא שתינו עוד עדיין, הבו לנו יין ותירוש!". אפילו שיר יין זה התחפש, כי באתר "שירונט" בו מובאות מילים לשירים, כתב מתתיהו שלם לפני שמו, שהשיר "עממי". אז לרגל פורים והמצווה לשתות יין ולהשתכר "עד דלא ידע (להבדיל) בין ארור המן לברוך מרדכי", חיפשנו יינות שמתחפשים (משחק מילים שנון).
נתחיל במושג יסוד: יין מייצרים מענבים ורק מענבים. מי קבע? שאלנו את ויקיפדיה: "המילה 'יין' לבדה, משמעה תמיד יין ענבים. יין שאינו מכיל ענבים נקרא בדרך כלל שיכר, לדוגמה: שיכר רימונים, הדסים, פסיפלורה וכו', או שיצוין ממה מורכב היין, למשל, יין שזיפים".
תגידו לבעל יקב או יינן, שאתם רוצים לטעום אצלו יין שזיפים, ופניו יאדימו כסלק, וזו לא תהיה תחפושת. ומהו התירוש שמופיע בשיר למעלה? מיץ הענבים לפני תחילת התסיסה.
חובבי יין וקוני יין במרכולים או בחנויות מתמחות, יודעים, שיש יינות אדומים, לבנים, מבעבעים (מתוכם הרבה מבעבעים זולים שמתחפשים בהצלחה כזו או אחרת לשמפניה יקרה). בשנים האחרונות מתפתחת התופעה של יינות כתומים. מה זה יין כתום? בעצם יין מענבים לבנים, שמיוצר כמו יין אדום, מה שאומר שהענבים מותססים ומושרים על הקליפות והגרעינים שלהם, והמגע בין המיץ לקליפות נותן ליין תחפושת של גוון כתום, מעשיר את טעמו, ואם הוא מוצלח, הופך אותו למתאים לשתייה יחד עם מנות – כמו בשרים, שנוהגים לאכול אותן לצד יינות אדומים.
יש ייננים שאוהבים את המשחק הזה שבייצור יינות כתומים, ולעומתם מבקרי יין אחדים, שסולדים מכך ורואים ביינות כתומים סמרטוט אדום (טוב, כתום).
"בלאן דה נואר" הינו שם כללי ליין לבן עשוי מענבים, שמיועדים ליינות אדומים (כן, ביין צבע הענבים משפיע וגם קובע, אבל יש יוצאים מן הכלל), שמייצרים אותו במיכלי נירוסטה מענבים אדומים בטכניקות של ייצור יין לבן. היין אמור לשקף רק את טעמו של המיץ, ללא הארומות והחומרים שקיימים בחרצנים ובקליפות הענבים, בעוד שיין אדום מתבגר בדרך כלל במשך שנה ומעלה בחביות עץ אלון . יש שעושים זאת במיכלי נירוסטה או בבקבוקי זכוכית גדולים בתוספת כפיסי עץ, "כאילו חבית" - עוד תחפושת.
ליקב "מונדבי" מקליפורניה ארה"ב, יש תחביב תחפושתי לגבי אחדים מיינותיו. כך מיישן היקב יין לבן העשוי מענבי שרדונה, כשלעשרה חודשי יישון בחביות עץ אלון "רגילות", הוא מוסיף שלושה חודשים בחביות ברבן (ויסקי אמריקאי) מקנטאקי. מביני דבר אומרים שתחפושת זאת מוסיפה ליין "מורכבות ואלגנטיות". ואה כן, גם "וניליות".
תחפושת קאריבית קיבל יין מרלו של מונדאבי, שלאחר התיישנות בחביות רגילות, קיבל השלמה עם שלושה חודשים נוספים בחביות בהן התיישן קודם רום כהה. מביני דבר טוענים שה"רומיות" לא הוסיפה דבר ליין, אבל ככה זה – לא כל יום פורים.
כבר כשאומרים "וויסקי ישראלי" זה נשמע כמו תחפושת לפורים, אבל מזקקת הוויסקי "חלב ודבש" ((Milk&Honey – M&H מדרום תל אביב (מול בלומפילד), עושה את ההפך ממה שעושה יקב מונדבי הקליפורני. המזקקה מיישנת חלק מהמשקאות שלה בחביות ששימשו ליישון יינות ביקבי בוטיק, ואפילו בחבית ששימשה ליישון יין רימונים, שמקנה לוויסקי ניחוח וטעם מיוחדים של רימונים בשלים. ואם ציינתי יין רימונים, אז כאן אנחנו מגיעים למחלוקת התחפשותית הידועה וותיקה – קראו שוב למעלה, שיין עושים רק מענבים.
אז נכון שלא כל יום פורים, אבל כל יום נשים יכולות להגיע לכל מקום עם פיתוח ועיצוב שבדי של תיק יד (הייצור כנראה בסין, כמו כולם) שהתחפש למארז יין, כשבתוכו בקבוק יין ופיית מזיגה. למה דווקא נשים? לפי מחקר של מכון גאלופ האמריקאי, % 50 מהנשים ששותות אלכוהול מעדיפות יין על פני כל משקה אלכוהולי אחר, אז היין בתיק יכול להוסיף תנופה למכירות.
אם אתם שואלים, מה כדאי לשתות בפורים, אז שתו מה שבא לכם. בעקבות ימי החורף הקר ועתיר הגשמים שחווינו, קשה לדעת מה יהיה מזג האויר בפורים אותו חוגגים השנה לקראת סוף חודש מארס. יין מבעבע יהיה נחמד מאוד, ואם רוצים לטרוח מעט, אז יין חם – או פונץ' ליתר דיוק.
יש מתכונים רבים לעשיית פונץ'. הנה אחד מהם: קחו שתי כוסות מים מינרליים (או ממכשיר מים), שני מקלות קינמון שלמים, רבע כוס דבש מומס במים חמים, ליטר וחצי (שני בקבוקים) של יין אדום לא יקר מהסופר, חצי כוס ברנדי (זול יותר) או קוניאק, ומספר רצועות קליפת לימון.
איך מכינים? מרתיחים את המים, הקינמון והסוכר המומס בסיר. מוסיפים את היין ומחממים לאט על אש קטנה עד שהתערובת חמה. תוך כדי ערבוב מוסיפים את הברנדי באיטיות ומסירים מהאש. מוסיפים את קליפות הלימון. הכמות מספיקה ל- 12 כוסות, וההגשה מתבצעת בכוסות נמוכות של וויסקי או בספלים.
לחיים ופורים שמח.