הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

גזלני הזמן שלנו, מה מכרסם במשאב החשוב העומד לרשותנו – הזמן, מאת: נחום נוימן

בכתבה הקודמת שכותרתה הייתה: "האם את/ה עני או עשיר בזמן", התייחסתי לכך, שככל שאנו רוצים לחיות חיים משמעותיים ומאושרים יותר, סביר שנחוש עניים בזמן העומד לרשותינו.

בכתבה שניה זו ננסה לזהות את גזלני הזמן העיקרים שלנו, אלה אשר מכרסמים לעיתים מבלי שאנו מודעים לכך במשאב העיקרי והחשוב ביותר העומד לרשותנו, בעיקר אם אנו גימלאים.

בני משפחתינו האהובים

רבים מאיתנו חשים מעת לעת כיצד בני משפחתנו האהובים מקלים ראש לעיתים בזמננו, בעיקר מרגע שהפכנו לגימלאים. רבים מכירים את התחושה שאחד מילדינו מתקשר בדקה האחרונה בבקשה לשמור על הנכדים, כי סגרו את בית הספר / הגן בגלל הקורונה, טילים שנורים לאזור ושאר מרעין ביישן שנחתו עלינו בתקופה האחרונה, ולנו ממש לא נעים להגיד לא, הרי אנו מנסים לסייע לילדינו לצאת לעבודה ולהתקדם, וגם אוהבים לשהות במחיצת הנכדים. אז לא נעים להגיד לא גם אם תכננו לעשות משהו אחר. אנו שואלים את עצמנו כיצד נבוא ונגיד לילדנו האהוב, שאין אנחנו יכולים להגיע, כי יש לנו חוג ציור, יוגה, פילאטיס, או סתם תכננו לסיים לקרוא את הספר וללכת לספריה להחליפו.

כמובן, שבמקביל קיימות גם המשימות הקבועות לרבים מאיתנו, כמו לאסוף את הנכדים מבית הספר, להכין ארוחות וכיוצא בזה. יודע אני שרבים עושים פעילויות אילו בשמחה ואהבה וחשים שהדבר מכניס תוכן ומשמעות לחייהם, וכאן על כל אחד לעשות את חשבון הנפש שלו וליתר דיוק את חשבון הזמן שלו.

חברים וידידים זללני זמן

לכל אחד מאיתנו יש בין חבריו וידידיו לפחות זללן זמן אחד או יותר. אותו אחד שמרגע שמתחילה השיחה איתו, הוא מתקשה לסיים אותה. דברים אלה אמורים גם לגבי ההתכתבות איתו בווטסאפ. גם כאן השרשרת אינה ממהרת להסתיים. אחרי התשובה באה תמיד שאלה חדשה, ואחרי התשובה הבאה, באה הצעה והמלצה נוספת, וכאשר אנו כבר חושבים שהתכתובת הסתיימה, הוא מבקש מתוך עומק הדאגה לנו, שנדווח לו, האם חזרנו בשלום הביתה, או מה הייתה האבחנה שנתן לנו הרופא בפגישה איתו.

חשוב לשים לב לכך, שלעיתים גזילת זמננו הינה עקיפה ולא ישירה, ואז היא אפילו בעיתית יותר, ואבהיר את הכוונה.
נניח מקרה שמי מחברינו, ידידינו, או מכרינו עלב בנו, זרק מילה לא נכונה וגרם לנו להיפגע. עכשיו, כשהשיחה הסתיימה, אנחנו יכולים להסתובב מוטרדים, כואבים לא רגועים עם מה שנאמר במשך שעות, וגם ימים מבלי יכולת להתרכז באמת בשום דבר אחר. באותו הזמן מי שפגע, אמר, עלב וכיוצא בזה, כבר שכח מכך מזמן - הנה לנו מנגנון לגזילת זמן עקיפה, אך משמעותית ביותר. יש גם כאלה שנוהגים להחזיק אותנו במצב של "המתן",  ותשובתם לרוב היא: "נראה" או  "נבדוק". בדרך כלל הם לא ממהרים לחזור אלינו, ובינתיים הזמן היקר שלנו רץ...
    

מקום העבודה או ההתנדבות

אני מניח שרבים מאתנו הכירו את התופעה, שהמעסיקים שלנו מצאו דרכים יצירתיות כדי לכלות את זמננו מבלי לתרום יותר מדי לעבודה ולארגון, אך כיוון שרובינו גימלאים, לא ארחיב בנושא.
גם כגימלאים, מתנדבי "ידיד לחינוך", אנו נתקלים לעיתים בתופעות של הקלת ראש בזמננו, דוגמת אותם מקרים בהם אנו מגיעים לבית הספר ומגלים שהכיתה יצאה לטיול, הדרכה, או כל משימה אחרת ושכחו לעדכן אותנו. הדבר קרה גם בשנת הקורונה עת  נערכנו להעברת השיעור בזום, שלחנו לינקים לחיבור לזום, וגילינו שרוב התלמידים מצאו להם עיסוקים יותר מענינים מבלי לעדכן אותנו.

בני זוג זללני זמן

בעניין בני הזוג אנו נחלקים לשתי קבוצות:

הקבוצה הראשונה הם בני המזל, שבני זוגם רק מוסיפים לזמנם ואיכותו, והם אוהבים לעשות הכל יחד בהסכמה מלאה. אילו יכולים לדלג ישירות לסעיף הבא.

למה אני מתכוון בקבוצה השנייה?

למשל, כמה פעמים הייתם בהרצאה, יום עיון או טיול, שעה שאינכם אוהבים כלל לטייל, או שנושא ההרצאה לא מעניין אתכם, אבל הלכתם או השתתפתם, כי לא נעים היה לכם מבן הזוג שבקש מכם להצטרף, או כי פשוט כבר התרגלתם שאתם עושים או צריכים לעשות הכל יחד, בלי לחשוב יותר מדי, ואפשר כמובן למצוא גם דוגמאות נוספות.

במקרים כאלה לא רק שאינכם נהנים או אולי אפילו סובלים, אלא  שאתם חיים במחשבה שהייתם יכולים לעשות בזמן הזה דברים אחרים. גם זה חומר למחשבה.

אנחנו הזללנים של זמננו

השארתי את עצמנו לסוף, מכיוון שאנו לרוב מהווים את זללני הזמן העיקריים שלנו.

הרגלים ומנהגים - לכל אחד יש את הרגליו ומנהגיו, אלה מכניסים סדר ואיזון לחיים, וטוב שהם קיימים. חשוב רק לוודא שהם אינם מגיעים לידי אובססיה, שתוצאתה העיקרית בזבוז זמן לריק. לדוגמה: פעולת ניקוי הבית והמטבח מבורכות, אך אם מבזבזים על כך שעות מדי יום, כדאי שנבחן את עצמינו.

אם אנחנו צמודים לרדיו או למסך הטלוויזיה, שומעים את כל מהדורות החדשות ודואגים גם לזפזפ בין הערוצים לוודא שבערוץ המתחרה אולי הופיעה ידיעה שחמקה מעיננו, כנראה שאנו מבזבזים קצת יותר מדי מזמננו על ידיעות שלמחרת היום כבר אינן שוות דבר. זאת מבלי להיכנס להיבט הבריאותי של עליה ברמות הסטרס.

רשתות חברתיות - כולנו פעילים בהיקף כזה או אחר ברשתות החברתיות כולל וואטסאפ, פייסבוק, מסנגר, טוויטר, והצעירים ברוחם גם טיקטוק ואינסטגרם.

ברשתות החברתיות ניתן בקלות ללכת לאיבוד, להסתובב שעות ארוכות בקריאה, העלאת פוסטים וציוצים, תגובות, שיתופים וסתם ליקיים. חשוב לנו לתת לייקים ולהגיב, כי רק כך נבטיח שגם אנו נקבל בחזרה לייקים ותגובות. חשוב לנו לשלוח ברכות לימי ההולדת של חברינו, כי רק כך נבטיח שהם יברכו אותנו בחזרה ביום ההולדת שלנו וכן הלאה.

כדאי לדעת שחברינו מודעים לפעילותנו ברשת, ולעיתים עלולים לקשר בין פעילות יתר שלנו לעודף זמן פנוי, והם מבינים שזמננו כנראה זול.

חשוב גם לזכור שהבדיחות והקריקטורות שנשלחות אלינו, הן בדיחות שמישהו אחר חשב שהן מצחיקות ושווה להשקיע זמן בקריאתם. התמונות של פנים מחייכות באתרי נופש אקזוטיים או מסעדות יוקרה, נועדו לא רק כדי לרומם ולהאדיר את כותב הפוסט, אלא גם כדי שנקנא קצת ונרגיש פחות מוצלחים או ברי מזל. תחשבו על זה.

לסיכום

פרסתי כאן רק חלק  מזללני הזמן שלנו, ומפני שהנושא הוא אינדיבידואלי, חשוב שכל אחד מאיתנו יבחן את עצמו וינסה לזהות את זללני הזמן שלו.

אם לא מצאתם דבר, כנראה שלא הקדשתם לכך את הזמן הראוי. זה כאילו שהייתם מקבלים מטלה לעבור על חשבון ההוצאות שלכם, ובסוף הייתם אומרים שאין לכם שום הוצאה מיותרת.

 

בכתבה הבאה (והאחרונה) נעסוק בדרכי ההתמודדות שלנו עם זללני הזמן.

לכתבה הקודמת לחץ כאן