הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

והפעם, כתבתו של נועם רובינשטיין, תלמיד כתה י', שמראיין את חבריו לנבחרת הרובוטיקה בנס ציונה בתחרות רובוטיקה עולמית

התלמידים המוזכרים בכתבה הם: תומר כץ מתיכון בן יהודה, שירי אדלשטיין מתיכון גולדה ונועם רובינשטיין המראיין מתיכון בן גוריון – כולם מנס ציונה.
כל המנטורים בקבוצה הם חברי עמותת 'ידיד לחינוך'

תחרות FIRST Robotics Competition) FRC) היא המקום שבו נוער מתכנן, בונה ומתכנת רובוטים מתקדמים שמתחרים ביניהם. זו יוזמה בינלאומית שמשלבת מדע, הנדסה וכישרון אנושי, ומהווה מסגרת חינוכית שמטפחת מיומנויות חיוניות. בכתבה זו אציג הצצה אל מאחורי הקלעים של Demacia #5635 - נבחרת הרובוטיקה של נס ציונה, אשר משתתפת בתחרות. אתמקד בסיפורים האישיים של חברי הנבחרת על רגעי השיא והאתגרים ועל השיעורים החשובים שהם לומדים. ערכתי ראיונות עם תומר כץ ושירי אדלשטיין, תלמידי כיתה י״א והקפטנים של נבחרת Demacia לעונת 2026:

איך הגעתם לנבחרת ומה משך אתכם להצטרף?
תומר
: תחומי הרובוטיקה והתוכנה תמיד משכו אותי. יעקב, שהיה המנטור הראשי של הנבחרת וגם המורה שלי למדעי המחשב, חשף אותי לנבחרת וסיפר על כל מה שעושים בה. מה שיעקב סיפר עניין אותי, לכן פניתי לשגיא (הקפטן באותה השנה) והוא הציג לי את הסדנה (בסיס הפעילות של הנבחרת). לאחר מכן הצטרפתי לנבחרת.
שירי:  ב- 2023, הגיעו לכיתה שלי שגיא ויובל (שהייתה קפטנית שנה לאחר מכן) וחשפו אותנו לנבחרת. הייתי בכיתה מדעית – כיתה שמלאה באנשים שרובוטיקה היא חלק מתחומי העניין שלהם. בכלל לא חשבתי להצטרף, אבל חברה טובה שלי שכנעה אותי לבוא ליום פתוח. הלכנו ליום הפתוח כמה חברות, ובסוף אני היחידה שנשארה. מעבר לזה, אני גם אוהבת את הצבע הסגול – הצבע של הנבחרת, גם רציתי להכיר יותר את שגיא ויובל וגם היה רובוט מגניב. אז היו הרבה סיבות שהצטרפתי בזכותן.

מה התפקיד של קפטנים בנבחרת?
תומר
: קפטנים בעצם מנהלים את הנבחרת. הם מוודאים שכולם לוקחים חלק פעיל בעשייה של הקבוצה, ושכולם מרוצים מהמקום שלהם בנבחרת ונהנים בה. קפטנים הם גשר בין כל החלקים בקבוצה, כדי שהיא תפעל בצורה הכי טובה שאפשר.
שירי: קפטנים הם אחראים על כל מה שנעשה בקבוצה, והם אלו שדואגים, שהנבחרת תמשיך להתקיים בעתיד. הנבחרת שלנו פועלת במגוון רחב של תחומים, וכל קפטן אחראי על חלק מהם. אני אחראית על תרומה לקהילה, יחסי ציבור ומדיה, ותומר אחראי על כל תחומי הרובוט. שנינו דואגים שהצוותים שלנו יהיו פעילים ושהבעיות בנבחרת מטופלות.

איזו מיומנות מיוחדת רכשתם במהלך הזמן שלכם בנבחרת?
תומר
: במהלך הזמן בנבחרת למדתי המון על עולם התוכנה – החל מהידיעה מה היא בכלל תוכנה, ועד לתכנות של רובוט מתפקד. הפכתי למתכנת הרבה יותר טוב. מעבר לזה, גם למדתי המון על ניהול זמנים. זה דבר שהתעסקתי בו המון כחלק מהפעילות שלי בקבוצה. אז בשבילי זה תכנות וניהול זמנים.
שירי: רכשתי מיומנות של דיבור מול קהל. כשהצטרפתי לקבוצה בכיתה ט׳, פחדתי לדבר מול קהל. עכשיו, אני מרצה בכנסים מול שופטים, ומדברת עם אגף החינוך בעירייה ועם הספונסרים של הנבחרת. זה משהו שחד משמעית קיבלתי בעזרת הנבחרת. עוד מיומנות שרכשתי היא ניהול. היום אני מנהלת קבוצה של 50 בני נוער – זה לא משהו שקל ללמוד.

ספרו לי על אדם משמעותי שפגשתם בנבחרת
תומר
: אדם משמעותי מאוד עבורי הוא אודי כסלו, מנטור שלנו בנבחרת (ומתנדב ב״ידיד לחינוך״). אודי אחראי על צוות התוכנה בנבחרת והוא גם המנטור המלווה שלי בתור קפטן השנה. אודי לימד אותי המון על עולמות התוכנה והניהול ועל המון דברים שעזרו לי באופן אישי ולא קשורים לנבחרת עצמה. אפשר לראות את ההשפעה החיובית שלו על הנבחרת שלנו. עוד אדם מאוד משמעותי עבורי הוא מני דורפן, מנטור נוסף בנבחרת (גם הוא מתנדב ב״ידיד לחינוך״). מני הוא אחד מהמנטורים הראשונים שפגשתי בקבוצה והוא מלווה אותי עוד מהשנה הראשונה שלי בנבחרת, כשהייתי בצוות המכניקה. יצא לי לעבוד איתו הרבה וגם ללמוד ממנו הרבה. מני שם דגש על העשייה בנבחרת, חשוב לו שכולם יקחו בה חלק, ולקדם את אלה בעלי המוטיבציה, אשר לוקחים על עצמם מעבר לדרוש. מעבר לזה הוא גם מאוד מצחיק.
שירי: אדם משמעותי עבורי היא אשרת סולומון, המנטורית הראשית שלנו. אשרת הצטרפה אלינו השנה, והיא פשוט בן אדם שקל לעבוד איתו. אשרת מבינה את מה שאנחנו מרגישים ועושים מבלי שנשתמש בהרבה מילים. בלי שהיא מבינה הרבה בתחום הרובוט, אשרת היא זאת שלדעתי הכי עוזרת להשאיר את הקבוצה קיימת ומשגשגת.

אם הייתם צריכים לסכם את החוויה בנבחרת בביטוי אחד — מה הייתם בוחרים ולמה?
תומר
: הייתי בוחר בעבודת צוות. בתוכנית יש דגש גדול על עבודה בצוות, וזה אחד הדברים שלמדתי לעשות בנבחרת. לדעתי, בבתי הספר היום לא שמים מספיק דגש על עבודה בצוותים - את המבחנים אנחנו עושים לבד ולומדים אליהם לבד. כמו בעולם האמיתי, בנבחרת אנחנו נעזרים אחד בשני ולומדים אחד מהשני. עוד מילה שיכולה לתאר את החוויה כאן היא השפעה. מטרה חשובה שלנו בנבחרת היא להשפיע על הסביבה והקהילה. בעיניי השארת חותם היא כלי משמעותי שלנו כנבחרת.
שירי: הייתי בוחרת במשנה חיים – זה מה שהנבחרת עשתה בשבילי. הנבחרת גרמה לי לחשוב על כל מה שאני עושה בצורה אחרת, ולהעריך את האנשים מסביבי, ואת הנבחרת שאני נמצאת בה. אחרי שהזמן עבר, אני רואה את השינוי החיובי שעברתי – מאותה תלמידה בכיתה ט׳ לתלמידה שעולה לכיתה י״ב ומהווה חלק משמעותי בתפקוד של הארגון. בעיניי זה שינוי משמעותי מאוד.


מימין לשמאל: שירי, תומר ונועם