הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך


על נבחרת הרובוטיקה של נס ציונה, במסגרת האירגון הבינלאומי FIRST - מאת: זאביק שני
הנבחרת מונחית כל ידי יוסי קשטר, אבי ברק, אודי כסליו, מני דורפן ויורם לשם, שאיתו נערך הריאיון – כולם מ"ידיד לחינוך"
כולנו שמענו על תחרויות ההאקתון, שהן אירועי יזמות העושה שימוש בחוכמת ההמונים, כשהמשתתפים בהן מתחלקים לקבוצות חשיבה היוצרות ומפתחות יחדיו רעיונות והמצאות, במטרה לענות על אתגר. הפעם אני רוצה לספר לכם על תחרות שונה מעט הקרויה FRC (First Robotic Competition), עליה שמעתי מפיו של מתנדב "ידיד לחינוך", יורם לשם מנס-ציונה, שסיפר עליה ועל מעורבותו בה. ראשית אספר לכם על FIRST.
FIRST הינו ארגון בינלאומי ללא מטרת רווח, שנוסד בארה״ב בשנת 1989 במטרה להכין צעירים מגן חובה ועד לסיום התיכון באמצעות תכניות רובוטיקה ייחודיות ללימודי STEM (STEM - Science, Technology, Engineering & Mathematics) כ"הכנה" לעתיד, תוך שהוא מאפשר להם לפתח כישורי תקשורת, עבודת-צוות, בטחון עצמי, יכולת ניהול וקבלת החלטות. התכניות הללו מלוות בידי מתנדבים ואנשי חינוך המשמשים כמנטורים והן חושפות בפני משתתפי התכנית נושאי הנדסה שונים, תיכנות, מכניקה, אלקטרוניקה, וגם פעילות בקהילה למען הקהילה. כל זאת תוך מתן דגש על יצירתיות, יוזמה חופשית ולימוד מעשי-מחקרי, שמטרתו תכנון ובניית רובוטים. במסגרת פעילותו הוא מקיים תחרויות לבנייה בלגו (FLL – First LEGO League), תחרויות FTC (First Tech Challenge) ותחרויות FRC שישראל נוטלת בהם חלק.
הענף הישראלי של הארגון הוקם לפני 21 שנה (2004) על ידי אביהו בן-נון, מפקד חיל האוויר לשעבר, כמיזם משותף עם הטכניון. וכיום משתתפים בתכנית למעלה מאלף תלמידים בכ-30 קבוצות עירוניות שונות, כשבכל קבוצה משתתפים 30-40 תלמידים. התחרות מתקיימת בכמה רמות – רמה עירונית, ארצית ועולמית.
מטרת תחרות ה-FRC, המתקיימת בכמה רמות – רמה עירונית, ארצית ועולמית, היא בניית רובוטים למשימה ייעודית, שהוגדרה ע"י מארגני התחרות. מדי שנה, בתחילת ינואר, מכריזים על נושא התחרות, והשנה נבחר נושא השוניות (Reef) בעולם, שהאקלים והזיהום הסביבתי עושים בו שמות (ראו מקרה שוניות האלמוגים במפרץ אילת).
מדובר בתחרות הדוקה מאד בלוחות הזמנים שלה, ועמוסה במטלות שמטילה על משתתפיה. מעבר לעובדה שכל הפעילות נעשית בשעות שלאחר הלימודים, משתתפיה מחוייבים גם לפעילות למען הקהילה, וזאת על ידי חשיפת תלמידים רבים יותר לטכנולוגיה. מרגע הכרזת התחרות בשבוע הראשון של ינואר בכל שנה, על המשתתפים "להציג" את הרובוט שלהם לתחרות העירונית, בתוך חודשיים (סוף פברואר), כאשר התחרות העולמית מתקיימת בסוף חודש מרץ.
מרגע הכרזת מטרות התחרות והמטלות שעל הרובוטים לבצע, הקבוצות המתחרות מגדירות וקובעות לעצמן את האסטרטגיה שאיתה ניגשים אליה (מה החוזקות של הקבוצה? מה יקנה לקבוצה יותר נקודות? איזה יכולות כדאי להקנות וליישם ברובוט). בשלב השני, כל קבוצה מתחרה מתחלקת לצוותי עבודה, כשבראש כל אחד מהם עומד "קפטן" ומנטור בוגר בעל ידע וניסיון רב בתחומו. לכל צוות תחום אחריות מסויים – בנייה מכנית של הרובוט, מערכות סרוו, אלקטרוניקה, מצלמות, CCTV, בקרות לשליטה מרחוק ואוטונומיות. כל אחד מהנושאים הללו מחייב את הצוות לימוד, גיבוש פתרון וייצורו של פתרון זה – למשל, שימוש במערכות CAD (תכנון בעזרת מחשב) והדפסות תלת מימד לייצור בחלקים השונים.
יורם לשם שימש כמנטור לקבוצת נס-ציונה בשני תחומים, האחד - תחום ניהול הפרוייקט שמשמעותו בניית לוחות זמנים ליעדים ולמטרות שנקבעו, ניהול הפרוייקט, זיהוי צמתים קריטיים במהלכו ובקרת לוחות זמנים (עמידה בלו"ז). התחום השני היה נושא הלוגיסטיקה (הצטיידות), כאשר הדגש הוא על רכש הרכיבים השונים ובקרה תקציבית. בהקשר זה ראוי לציין כי התקציב שהועמד לרשות הקבוצה מנס-ציונה, בהקף של 300 אלף ₪, הגיע ממקורות שונים – עיריית נס-ציונה, הורים, ותורמים שונים.
קבוצת DEMACIA 5365 של נס ציונה עלתה השנה לשלב ה"ארצית" עם הרובוט, והייתה כפסע מלהגיע לתחרות ה"עולמית". בשנת 2023 הגיעה DEMACIA לתחרות ה"עולמית" בתחום הקהילה. התחרות נמשכת שלושה ימים ומורכבת מסבבים רבים, כשכל סבב אורך 3 דקות, שב-20 השניות הראשונות ממנו, הרובוט נדרש להפגין יכולות אוטונומיות ולאחריהן בשליטה מרחוק. כדי "לסבך" את התחרות ולעשותה למעניינת יותר, בכל סבב משתתפים, באופן אקראי, 6 רובוטים משש קבוצות מתחרים שונות, כשהם מחולקים לשתי קבוצות – "הכחולים" ו"האדומים". הרעיון שמאחורי השיתוף הזה, מתן האפשרות ל"יצירת בריתות" בין קבוצות על בסיס חוזקות בתחומים שונים, וכך להביס את הקבוצות המתחרות בך.
מרגע שמסתיימת התחרות העולמית בסוף בחודש מרץ, מתחילה פעילות הקבוצה שהתחרתה, לגיוסם של תלמידים חדשים, וזאת על ידי הצגה חייה של פעילות הרובוט. בתקופת החופש הגדול מתחילים בהכשרתם של המתמודדים החדשים, ובספטמבר עם החזרה ללימודים, מתחילים בצבירת ניסיון לקראת התחרות ה"אמיתית" על ידי בניית רובוטים שונים וקיום תחרויות וולונטריות בין הקבוצות השונות.
אחראית על הקבוצה: אשרת סולומון