הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך


אבי אזרד, הוגה ההאקטונים ב"ידיד לחינוך", מספר על ההשקעה הרבה בבנייתם ובהולכתם, ועל שיתוף הפעולה עם המנטורים
מאחורי הקלעים של ההקאטונים באזור השפלה
אבי, פיזיקאי במקצועו, סגן אלוף במילואים וגמלאי של משרד הביטחון, הוא איש הייטק שהיה שותף להרבה פיתוחים טכנולוגיים לטובת ביטחון מדינת ישראל. היה מנכ"ל אל-אופ ישראל הראשון, ניהל מס' חברות הזנק, וגם היה מנכ"ל עשות אשקלון.
לשאלה איך צמח רעיון ההקאטונים ב"ידיד לחינוך", עונה אבי: "השתתפתי בתפקידים שונים של שיפוט והדרכה בהאקטונים עירוניים של עיריית נס ציונה, שהיו מאד ממוסדים ומסודרים. ההקאטונים האלה היו לי השראה, וחשבתי שעכשיו, עם הניסיון שרכשתי וראיתי איך הדברים קורים, למה שלא נעשה הקאטונים כאלה אצלנו ב"ידיד לחינוך"?
בהסכמת מנכ"ל העמותה דאז, נמרוד אקרמן יצאנו לדרך בעיר רחובות בשיתוף פעולה עם מחלקת החינוך בעיר.
יצרנו צוות הגוי, בין השאר יחד עם שלומית רוט נבון שהייתה אז מנהלת אזור דרום בעמותה ועם מירי לוי מנהלת אשכול הפיס בעיר".
איך הוא אוסף את המנטורים? "בתחילה", הוא אומר, " 80% מהמנטורים לא היו בכלל חברי 'ידיד לחינוך'. גייסתי אותם מתוך היכרות במקומות בהם עבדתי בעברי, כמו למשל, אל אופ ואלביט. רובם נענו, וכך גם הצטרפו ל'ידיד לחינוך'. אחר כך גם החלו להתנדב בעבודה עם תלמידים. ההמשך היה, שחבר מביא חבר. כיום יש לנו 15 מנטורים שהם פשוט מחוייבים לעמותה שלנו.
"בעת הרישום לפרוייקט", הוא ממשיך, "כל אחד מהם מספר על כישוריו, במה התמחותו ובמה הוא רוצה להדריך. על פי אלה הם משובצים לקבוצות השונות".
מסתבר שעבודת הכנה רבה מושקעת עוד לפני תחילת העבודה עם התלמידים. "בשלב הראשון אני נותן הרצאת פתיחה למנהלי בתי הספר בעיר, למפקחים, לרכזי המדעים ולכל מי שמתעניין מטעם בתי הספר. בשלב השני אני מרצה על הפרוייקט בכל בתי הספר שהחליטו להשתתף.
בשלב השלישי אני נותן סוג של הדרכה למנטורים ומתחייב גם לעזור בהמשך לכל בעייה או שאלה שתתעורר תוך כדי העבודה עצמה. למשל, אם יש דרישה לתכנה כלשהי, אני עוזר. משתדל לענות על שאלות כמו, מה מותר ומה אסור, איך להתנהל עם התלמידים, איך להתנהל עם הקבוצות, ומבהיר למנטורים לא להתעסק בבעיות משמעת, אלא לפנות למורים.
שיתוף הפעולה עם בתי הספר חשוב מאד. הצלחת הפרוייקט תלוייה במידה רבה בכך. אנחנו מבקשים מעורבות. נכון שלא כל בתי הספר נענים וזה חבל. לנו יש דרישות בסיס כמו מקום ראוי לפעילות ותקציב מהרשות המקומית. אנחנו לא משתתפים בתקציב. אנחנו מספקים את המנטורים.
העבודה עם התלמידים מתחילה קודם כל ולפני הכל בהבהרות, מה זו תכנית עבודה, למה הכוונה בלוחות זמנים, תהליכי קבלת החלטות, ומשמעות שיתופי הפעולה. ישנן קבוצות תלמידים שהמשיכו עם מה שעשו בפרוייקט, לעבודת חקר עם ציון. ברחובות למשל, היו 7 קבוצות כאלה".
חידוש חשוב בעבודת הצוות הוא הקמת אתר אינטרנט לכל ישוב שבתי הספר שלו משתתפים בהאקטון, כך יש כבר 3 ישובים עם אתר כזה: רחובות, רשל"צ, בת ים, ולוד, שבה יערך ההאקטון בשנת הלימודים הבאה, כך מקווה אבי.