הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
יום העצמאות - הזדמנות להיות גאים על פיתוח תעשייה ביטחונית עצמאית, מאת: דורון סוסליק
עם בוא יום העצמאות, חולפים בי רגשות מעורבים. מחד, הצער והכאב על מספרם ההולך וגובר של חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. הסיפורים – קורעי לב, וכל משפחה היא עולם בפני עצמו, שלא ישוב להיות, כשהיה. מאידך, ביום העצמאות עצמו, מצעד של הישגים בתחומים שונים ומגוונים לאורך 75 שנות קיומנו.
יש ואני נזכר עת סיירתי, במהלך עבודתי, במפעלי התעשייה האווירית, שנפתחו ביום העצמאות, שהציגו בפני המוני בית ישראל מוצרים פרי פיתוח וייצור מקומי. אהבתי להתבונן במבקרים המתפעלים, לשוחח עמהם, איש לרעהו, אב – לבנו. זאטוטים המטפסים על המטוסים, כלי הרכב המשוריינים והספינות, נהנים מהדמיון שבהפעלתם.
אני חוזר ומעלעל, בזמנים הראשונים שלאחר הכרזת העצמאות, באידאולוגיה שהכתיבה המדיניות של קברניטי המדינה, באשר לפיתוח מערכות נשק. בספרו "קלע דוד", כותב שמעון פרס שעבד לצידו של דוד בן-גוריון: "למן הימים הראשונים של עצמאות המדינה, הודגש הצורך להיות עצמאיים (בייצור מערכות נשק) ככל שניתן, למדינה בסדר גודל של ישראל. השאיפה לייצר בבית הייתה גדולה. בגלל החשיבות הפוליטית של הדבר – ערך רב היה לסיכוי להשתחרר משיפוט חיצוני, מה מותר ומה אסור לעשות במאבק על ההגנה העצמית של המדינה."
עם קום המדינה, ואף קודם לכן, הונחו היסודות לתעשיות הביטחוניות שלנו, דוגמת התעשייה הצבאית, התעשייה האווירית, רפאל (חיל המדע) ותעשיית האלקטרוניקה. עם השנים, הלכו אלה והתפתחו עקב בצד אגודל עם המדינה.
כיום, התעשייה הביטחונית לא רק שמספקת מערכות נשק לצה"ל בפעילותו המבצעית בהגנת המדינה, אלא היא גם תעשייה התורמת משמעותית לכלכלת ישראל: בשנת 2021 הסתכם הייצוא הבטחוני בלמעלה מ – 11 מיליארד דולר. ההערכות הן שכאשר יתפרסמו הנתונים, אז גם בנתוני 2022, יהיו הסכומים דומים. מאחורי התעשייה המפוארת הזו עומדים רבים שהשקיעו במשך שנים רבות ידע, כשרון ויצירה בפיתוח מוצרים, המעוררים השתאות בעולם כולו. עם פרישתם, יש כאלה הממשיכים ליצור ולפתח. חלקם אף מתנדב ב"ידיד לחינוך".
הערת העורכת: דורון סוסליק היה דובר של התעשייה האוירית