הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך


הקשר המיוחד של "ידיד לחינוך" בנוף הגליל עם מרכז פסג"ה המקומי, מאת: רון כספי
ברבים מהישובים בהם פועלת "ידיד לחינוך" קיימים קשרים בין המתנדבים לבין מרכזי פיסג"ה השונים בארץ. מרכז פסג"ה הוא מוסד אזורי לפיתוח סגלי הוראה במערכת החינוך בישראל. המרכז שייך למשרד החינוך. הוא הוקם כדי לתת מענה לצורכיהם של עובדי ההוראה ושל מוסדות החינוך וליצירת מסגרות להתפתחות מקצועית של עובדי ההוראה ותומכי ההוראה, כמו המתנדבים של "ידיד לחינוך". כיום פועלים כשישים מרכזי פסג"ה ברחבי הארץ. לכל מרכז כזה יש אתר אינטרנט עם היצע קורסים, פרונטליים ודיגיטליים.
טיב הקשר בין הפסג"ה לבין המתנדבים בישובים השונים הוא שונה מישוב לישוב. בחלק מהם הקשר הדוק מאד ובחלק פחות.
ההכשרות והפעילויות בפסג"ות באות בנוסף להכשרות ש"ידיד לחינוך" מעניקה למתנדבים. לעמותה סגל הדרכה, שנציגיו נפגשים עם המתנדבים בישובים השונים ומדריכים אותם במגוון תחומים. התכנים המועברים בפסג"ות (אלה המיועדים במיוחד למתנדבי העמותה), נעשים בתאום עם "ידיד לחינוך", כשהמטרה היא קודם כל העצמתם של הילדים. שיפור הישגיהם הלימודיים באים במקום שני.
בעבר כתבנו על הקשר המיוחד בין הפסג"ה בפתח תקווה לבין מתנדבי העמותה. כעת נתאר את הקשר המיוחד שנרקם בין "ידיד לחינוך" בנוף הגליל ומרכז פסג"ה בעיר הזאת.
ורדה אופמן, רכזת "ידיד לחינוך" בנוף הגליל, מחפשת כל הזמן, איך למטב את פעילות המתנדבים וגם ליצור להם חוויה לימודית. לאחר תקופת הקורונה חיפשה ורדה מקום לכנס את המתנדבים להרמת כוסית לראש השנה. היא פנתה למרכז פסג"ה, נענתה מיד בחיוב, וגם כיבוד ושתייה המתינו במקום המפגש. במעמד הרמת הכוסית הוצגה למתנדבים פעילות המרכז האזורי, וההתלהבות מהקשר בין שני הגופים הולכת וגדלה עם הזמן.
את מרכז פסג"ה אזורי נוף הגליל מנהלת איריס סער, סגניתה ליאורה סולומון משיח, ומרינה קופרשלאק, המסייעת בבניית ההשתלמויות.
איריס ספרה לי בהתלהבות, שמי שפוגש ילדים, צריך לדעת לדייק ולהשביח את הקשר איתם. מנקודת המוצא הזאת חשוב להן לפגוש את מתנדבי "ידיד לחינוך", "שהם מהטובים בתומכי הוראה שיש בבתי הספר".
"באמצעות שילוב משחק וכלים אחרים, קל יותר למתנדב לבטא את היצירתיות שלו בהוראה" אומרת איריס. היא מציינת שהכשרת המתנדבים בשימוש במשחקים היא יוזמה של מרכז פסג"ה אזורי נוף הגליל, ולא הנחייה שיורדת מההנהלה הארצית. "נוף הגליל עשיר בתלמידים יוצאי אתיופיה, אוקראינה וברית המועצות לשעבר, ושילוב משחק בהוראה, מצליח לשפר את הלמידה שלהם".
פסג"ה ביצעו סקר צרכים עם המתנדבים, והתחילו בדרך חדשה לשני הגופים. גם לפסג"ה זאת התנסות חדשה, שכן הם לא טיפלו עד אז במתנדבים במערכת החינוך, ולא בתומכי הוראה. מאז, מתנדבי "ידיד לחינוך" בנוף הגליל עושים שם את כל ההשתלמויות ואת כל ההתכנסויות, גם כשאינן בהפעלת פסג"ה, ותמיד עם כיבוד, שתייה ותאומים מצוינים ומדויקים בין הגופים.
ע"פ סקר צרכים מהשנה שעברה, בוצעו השנה הפעילויות האלה:
1 . שחק ולמד עם סביבונים בחנוכה, ואיך להיעזר בהם ללימודי חשבון ועברית. המשחקים מעניקים לתלמידים ולמתנדבים חוויה מעבר ללמידה הרגילה. פסג"ה מספקת את כל העזרים למישחוק (יש מילה כזאת) עם התלמידים.
2 . שבוע דיבור חדש. הפעלה באמצעות עובדת סוציאלית, שיוצרת התנסות בגישור עם ילדים. הפעילות נתנה למתנדבים כלים, איך לאפשר לתלמידים להתמודד מילולית עם קונפליקטים, בלי אלימות פיזית או מילולית, ואיך לכבד בקונפליקט את החבר, את המעמד ואת ביה"ס.
3 . הכרת עזרי המחשה כמו מקלות ארטיקים. איך מפעילים עזרים עם ילדים, ואיך זה קשור להוראת חשבון.
4 . משחקי קוביות ושימושם בהוראה. על קוביות אפשר לרשום מילים, תרגילי חשבון, ציורים וכד'. המתנדבים לומדים, איך להפוך את המשחק ללמידה חוויתית.
5 . בפגישה החמישית טיפלו בשני נושאים: האחד, שימוש בפקקים, מדבקות וחומרים אחרים כעזרי הוראה, והשני, איך נפרדים מתלמידים שעוזבים את ביה"ס, בסוף השנה.
ב"ידיד לחינוך" בנוף הגליל יש כ- 40 מתנדבים. להשתלמויות האלה מגיעים 15-25 לכל מפגש.
בשנה שעברה ההשתלמויות עסקו בנושאי "ידיד למקלדת" - שיפור מיומנויות מיחשוב והורדת רף הפחד מטכנולוגיה.
ורדה, רכזת "ידיד לחינוך" בנוף הגליל מציינת בסיפוק, שהעבודה והתאום עם עובדי פסג"ה היא נעימה ויעילה. "יש לאיריס, מרינה וליאורה נכונות נפלאה לעזור ולעשות למען המתנדבים שלנו".