הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
נדודי שינה - גנבי התודעה ממשיכים את מלאכת הגניבה גם בלילה, מאת: נחום נוימן
כתבה שלישית בסדרת התודעה שלנו
הכתבה הראשונה - " הקרב על התודעה שלנו", איבחנה את חשיבות זמן התודעה שלנו, שהיא בעצם חיינו האמיתיים. ניסינו לזהות גורמים שונים שנלחמים על הזמן הזה.
בכתבה השנייה - "כיצד נשמור על התודעה שלנו", התוודענו לדרכים בהן אנו יכולים לשמור על זמן התודעה שלנו מגזלני תודעה למיניהם כולל אנו עצמינו.
לתומי חשבתי שבשתי כתבות אלה מיציתי את הנושא, עד שבוקר אחד פתחתי את הוואטסאפ הקבוצתי של צוות התקשורת, וראיתי הודעה, שנשלחה על ידי אחד מחברי בשעה שלוש ושמונה עשרה דקות בלילה. מאחר וזה לא היה מקרה חריג, התעוררה בי ההבנה, שאנו אמורים להיפרד מידי לילה מהתודעה ומהמחשבות לשבע עד שמונה שעות, אך אצל רבים מאיתנו התודעה עובדת שעות נוספות, ולזה קוראים בשפה פשוטה נדודי שינה.
כולנו כבר יודעים ששינה טובה חשובה לנו לבריאות הגוף כמו גם הנפש, והיא כלולה בפקטורים העיקרים המשפיעים על בריאותינו. לפני שנמשיך בעניין השינה בואו ניזכר באותם גורמים החשובים לבריאותנו, שמרבית המחקרים מסכימים על חשיבותם, ביחוד ככל שאנו מתבגרים:
מזון בריא, הימנעות מאלכוהול ועישון, פעילות גופנית, קשרים חברתים, תחביבים ועיסוקים, בדיקות רפואיות וחיסונים, שינה טובה.
אז הנה אנו רואים ששינה טובה היא אחת משבעה כללי הזהב לבריאות טובה.
במה שונה השינה מכל השאר? בעוד שאת כל שישה הפקטורים הנותרים אנו יכולים לשפר באמצעות התודעה וכוח הרצון, בעניין השינה המצב בדיוק הפוך. אנו יכולים להתאמץ ולהשתדל לאכול אוכל בריא, לעשות יותר פעילות גופנית, להרחיב את קשרינו החברתיים וכדומה, אך בעניין השינה, ככל שנשתדל ונתאמץ להירדם, נשיג תוצאה הפוכה. ניכנס למתח וחרדה ונרחיק את השינה. זה יקרה כאשר אנו נכנסים למיטה או מתעוררים מסיבה זו או אחרת בלילה.
במהלך היום אנו אמורים לשמור על זמן התודעה שלנו ולהפנות אותו לאפיקים שתורמים לנו או לאחרים. בלילה מתהפכות היוצרות. עלינו לוותר על התודעה שלנו ולעבור לעולם בו איננו שולטים בה, והיא אינה שולטת בנו. אנו אמורים לאפשר למוחנו לבצע באופן עצמאי את פעולות הניקוי והארגון שלו.
אבל ככל שאנו מתבגרים, שנתנו לרוב קלה יותר. אנו מתעוררים בקלות. רבים מאיתנו (ביחוד הגברים שבחבורה) נדרשים לקום במהלך הלילה לשירותים, וגם לא מעטים סובלים מרמות שונות של דום נשימה הגורם להתעוררות.
יש גם לזכור, שבשנה האחרונה שהיא שנת מלחמה, המתח והחרדות רק הרעו את המצב ואת האפשרות לשינה טובה.
מחקר שערך לאחרונה ד"ר אלכס גיללס, מומחה ריאות וחוקר שינה, הראה החמרה רצינית בשנה האחרונה במדדי שינה חשובים כגון: משך השינה, מספר היקיצות בלילה, קשיי הרדמות ועוד.
מהי שינה טובה? מרבית המומחים מדברים על שבע עד שמונה שעות שינה, כאשר גם נמנום של אחר הצהרים מובא בחשבון, אך המדד הטוב ביותר הוא תחושתכם בבוקר. אם קמתם רעננים ומלאי מרץ, כנראה שישנתם מספיק. יחד עם זאת, גם אם אתם ישנים פחות, אל תיכנסו לחרדה. רבים וטובים מאריכים חיים ועשייה ברוכה גם עם פחות שעות שינה.
טוב, אז התעוררנו במהלך הלילה, חזרנו למיטה ואז, כפי שאנו מכירים, במקום להירדם חיש קל, המוח מתחיל לחפור במיני בעיות שטורדות את יומנו. אז קודם כל חשוב להבין שמדובר בתהליך טבעי. אנו מנסים להמשיך להתמודד עם הבעיות והטרדות האמיתיות שלנו, שלא הצלחנו לפתור אותן במהלך היום, ושאולי ימצא להן הפתרון בלילה. אז כדאי שנדע שיש בזה משהו. מחשבות הלילה לעיתים שונות ממחשבות היום, לעיתים הן שונות ולעיתים גם יצירתיות יותר. אז בואו לא נבעט ולא נזלזל בהן.
מניסיוני, אם צץ לי רעיון בלילה, אני מנסה לקבע אותו בזיכרון, כדי שאזכור אותו גם בבוקר ואוכל אולי לפעול לפיו. לא חייבים לקום מהמיטה ולרשום את הרעיון על דף, כי אז עלולים להתעורר ממש ולהקשות על הרדמות חוזרת. אך זו בהחלט אפשרות. הרעיון שננסה לקבע בזיכרוננו, כדי לפעול לפיו בבוקר, יכול להיות בסגנון של: "להתקשר למאן דהו", "לבצע פעולה מסוימת", "להמתין פרק זמן" וכדומה.
זה גם העיתוי הנכון לזהות אם אנו מוטרדים מאחד מגנבי התודעה, שגונבים את מוחנו ביום (עליהם הרחבנו בכתבה הראשונה), וממשיכים את מלאכת הגניבה גם בלילה כגון: דברים שאמר לנו בן משפחה, דברים שנאמרו בפאנל "חכמי הדור" בטלוויזיה והפחידו אותנו כמו: "סוף המדינה הגיע, זה הזמן להוציא את הרכוש לחו"ל" וכדומה. אם זה המצב, אני אומר פשוט: "אתה גנב, לך מכאן! "
יש מקרים בהם איננו מצליחים להירדם, אך אם ננסה לזהות, מה מטריד אותנו ועל מה בדיוק חשבנו, לא נימצא דבר, רק מן רחש לבן, כאילו לא חשבנו על כלום. זה בהחלט עלול להיות סממן למתח וחרדה כלליים. במקרים כאלה המוח ער ולא מאפשר לנו לישון, כדי שנהיה ערוכים "לקרב" מול כל אויב אשר יופיע. כשזה קורה, חייבים להוביל את המוח לחשוב על סוגיה מסוימת וגם לנסות להתמודד איתה, כי כל עוד מוחנו מסתובב כגלגל ריק, אין סיכוי לצאת מהסחרור.
לאחר שאני מקבע את הפעולה שאני רוצה לעשות, זה הזמן להמשיך להפעיל את התודעה ולהגיד לעצמי שהגיעה עת להרפות, לא לעבור לבעיות אחרות ולנסות להירדם.
מה אפשר לעשות אם מוחנו הקודח ממשיך לחשוב על אותה סוגיה או סוגיה אחרת? נוזפים בו, ומתחילים לספור מ 100 אחורה :99, 98, 97.......ולהמשיך, לא לוותר. יש סיכוי טוב שבסביבות ה 60 או ה 50 נרדם. התרגיל הזה נועד לנתק אותנו מהתודעה בה מוחנו היה עסוק. הספירה לאחור נדרשת, מאחר וספירה קדימה היא אינטואיטיבית וקלה מדי, ותאפשר למוח לעסוק בנושא נוסף במקביל. אם ספירה אחורה של מינוס אחד קלה מדי עבורכם, נסו מינוס 2 או מינוס 3. למי שחשבון מפחיד אותו ניתן לבחור למשל, במשחק מילים הבא: בוחרים אות ומחפשים את החיות או הערים שמתחילים באותה האות. ויש עוד אפשרויות רבות מסוג זה.
בשלב זה בו התנתקנו מהמחשבה על הסוגייה שמטרידה אותנו, נעבור במחשבה למקום בו כיף לנו, עוסקים בפעולות שאנו אוהבים, נמצאים עם אנשים שאנו אוהבים להיות במחיצתם ועוד.
בנוסף, יש כמובן גם דברים ועקרונות עליהם עלינו להקפיד לפני השינה, כדי שנרדם היטב ושאתם בטח מכירים. אם תרצו שארכז לכם אותם בכתבה אחת נא כתבו לי.
ולסיום , לבטח לא אפתיע אתכם בכך שמרבית הרעיונות לכתבה זו צצו במוחי במיטה בשעות הלילה כשהתעוררתי, ולאחר שאהבתי את הרעיונות שצצו, נרדמתי שנית...
בברכת שנה טובה ושינה טובה!