הזמנה להתנדב
הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאןהזמנה לתרום
הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך


מגמת ביו רפואה בתיכון "רות דרכא" שבגדרה - על עשייתו של שלמה עמיר, מתנדב מסוג חדש עם רקורד בתחום, מאת: זאביק שני
השבוע פגשתי מתנדב מ"דגם" שלא פגשתי עדיין ב'ידיד לחינוך'.
רובנו מביאים להתנדבות את ניסיון החיים שרכשנו במהלך השנים ואת הידע שאותו אנו מבקשים להעביר לתלמידים הצעירים, אלא ששלמה עמיר מגדרה מביא עימו ועושה שימוש לא רק בידע והנסיון שלו אלא גם בקשריו מן העבר.
שלמה עמיר, בעל תואר שני בניהול מערכות בריאות, פרש מצה"ל בדרגת אל"מ, כשאת עיקר שירותו הצבאי עשה במסגרת חיל הרפואה. ב"גיחה קצרה" של ארבע שנים הוא עבר לשרת בחיל האויר ביחידת החילוץ 669, ושם נפל בזכותו בין השאר ליטול חלק כאיש צוות רפואי ב"מבצע שלמה" להבאת יהודי אתיופיה, בשנת 1991. ביולי 1994 השתתף במשלחת הסיוע הרפואי (מבצע "ניצני תקווה") ששלחה ישראל לרואנדה לאחר רצח העם של שבט ההוטו בבני שבט הטוטסי, ובטיסת הסיוע לקניה לאחר פיצוץ שגרירות ארה"ב שם, בשנת 1998.
במסגרת שירותו הוא שימש בתפקידים שונים בביה"ס לרפואה צבאית, ממדריך ועד מפקד הבסיס. הוא הקים את היחידה הצבאית של בית החולים אסותא – אשדוד, שהוא מפקדה עד היום. היחידה פעלה חודשים רבים בתקופת הקורונה ו"חרבות ברזל". עם פרישתו מצה"ל הצטרף ל"מכבי שרותי בריאות" בתפקיד מנהל מחוז, וכיום הוא חבר במועצת קופ"ח מכבי. שלמה היה חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא - אשדוד ואף שימש כסמנכ"ל בית החולים.
את נסיונו זה ואת קשריו, הביא עימו כשהצטרף ל"ידיד לחינוך" השנה, והחל לפעול בתיכון "דרכא-רות" בגדרה. שם, השתלב במגמת ביו-רפואה שהייתה אז, בחיתוליה.
מאז החל בהתנדבותו, גדל מספר התלמידים במגמה בהתמדה (בכיתה יב' יש כיום 5 תלמידים, ביא' – 28 תלמידים ובכיתה י' 30 תלמידים). לדברי שלמה, לאירועי ה-7 באוקטובר 23 יש השפעה על ההתעניינות הגוברת של תלמידים בנושא הרפואה, והוא נשאל רבות על פעילות יחידת 669.
הלימודים במגמה כוללים בין השאר קורס במד"א, ולאחריו הם משתלבים במערך ההתנדבות של הארגון. הקורס מקנה להם ידע בסיסי, שמועשר במסגרת סיורים מקצועיים בביה"ח "אסותא" שמתנהלים תחת הנחיות משרד הבריאות, ושמטרתם - חשיפת מערכות הבריאות בפני התלמידים. לכל סיור מוגדר נושא ספציפי, שבמסגרתו התלמידים מבקרים במעבדות, בחדרי-הניתוח, וצופים בניתוחים תוך שהם שומעים הרצאות בנושא שהוגדר. אחד הביקורים עסק בחולה הכירורגי החל מרגע קבלתו למחלקה, וסוגי הבדיקות הנדרשות לשם קבלת החלטה על דרך הטיפול. במקרה זה, התלמידים צפו בניתוח להסרת גידול במעי החולה, תוך שהם מקבלים הסבר על מהלך הניתוח מרופא או אחות אחראית. בביקור אחר, שהוגדר בתחום הקרדיולוגיה, הם ביקרו במחלקות השונות הקשורות לנושא, ובסופו של יום צפו בניתוח של צינתור וניתוח להשתלת קוצב לב.
שלמה ארגן לתלמידים סיורים בבה"ד 10, שבו הוצג להם מגוון הציוד המשמש את צוותי הרפואה הקרבית, והם נטלו חלק בסימולציות של טיפול בפצועים, וסימולציות המעלות דילמות בקבלת החלטות במקרים של אירועים מרובי נפגעים (אר"נ) ובשדה הקרב תחת אש.
שלמה הצליח לרתום אליו במסגרת התנדבותו את מנהלת ביה"ס לסיעוד ומנהלת אגף הסיעוד בביה"ח אסף הרופא. לדבריו, חיבור התלמידים במגמה לנושא הסיעוד ברבדיו השונים "קושרת" אותם לנושא באופן הדוק ומחייב יותר.
"בהזדמנות זו", אומר שלמה, "אני מבקש לברך על עשייתם של מתנדבי 'ידיד לחינוך' בכלל ובגדרה בפרט בהובלתה של פרח בן גד, וכן למורים במגמה, שבהכשרתם הם אחים ואחיות ברמה אקדמית".
במהלך שיחתנו, התברר לי, שלפנינו מקרה של "משפחה מתנדבת", שכן גם אשתו של שלמה מתנדבת ב"ידיד לחינוך".
ובשולי הדברים: את התנדבותי בהוראת המתמטיקה אני עושה בתיכון "אורט" ברחובות, שאחת ממגמותיו היא ביו-רפואה. לאחר שראיינתי את שלמה עמיר, פניתי למנהלת התיכון וסיפרתי לה על הפעילות של תיכון "דרכא" בגדרה. המנהלת התלהבה וביקשה לרתום את שלמה גם לפעילות של "אורט" בתחום. כעבור מספר ימים התקיימה פגישה בין השניים וגם תלמידי "אורט" רחובות ישולבו בקרוב מאד ב'מערך הסיורים הרפואיים' שרקם שלמה עמיר.

תירגול פציעה תלמידים בסיור בבית חולים