|
|
רכזים ומתנדבים יקרים,
"בוקר טוב, ליהנות!" - זוהי קריאת ההשכמה שסטודנט בטכניון תיכנת בנייד שלו. ואכן ראוי שהאופטימיות תהיה מנת חלקו של כל מתנדב בידיד לחינוך, כל יום, ובמיוחד ביום ההתנדבות בבית הספר. כי הלוא אין סיפוק גדול יותר מאשר להגיע לבית הספר ולפגוש את התלמידים שאתם מלמדים וחונכים.
שנת תשע"ז היא גם שנת העשור לידיד לחינוך (2007-2017). אנו גאים במפעל אדיר שכל אחת ואחד מכם, רכזים, אלפי המתנדבים ביישובים ובמטה, ואנשי מטה העמותה המסורים, יש לו חלק חשוב ומשמעותי בהגשמתו. הודות לפעלכם אנו פותחים את השנה עם פרס יוקרתי, פרס זוסמן ג'וינט למצויינות בשירותים חברתיים.
לקראת העשור הבא, אנו צופים להרחבת שורותינו, זאת מתוך הכרה עמוקה שהצורך במתנדבים בבתי ספר יסודיים קיים ומספר הגמלאים במדינה הולך וגדל. כן אנו משוכנעים שבכל היישובים בהם אתם פועלים, ערך ההתנדבות זוכה לתנופה מיוחדת.
לאור גידול העמותה והרחבת הפעילות, עברנו השנה לפעילות אזורית, כדי להקל על הקשר היומיומי של הרכזים עם מטה העמותה. הקמנו אזור אחד , אזור השפלה, עם שמונה יישובים. בשנה הבאה אנו בודקים אפשרויות להקמת אזור נוסף.
בראשית ספטמבר בחר הועד המנהל את גברת לאה רוזנברג, לשעבר סמנכלי"ת ומנהלת המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, לראש המזכירות הפדגוגית של "ידיד לחינוך".
אנו מאחלים ללאה, מירב ההצלחה באתגרים החשובים שלפנינו.
מלבד העבודה השוטפת, אנו רוצים מידי שנה לבקש מהמתנדבים להתמקד בערך אחד חשוב, בשיחות עם תלמידים, כמובן בהקשרים הנכונים. ד"ר עירית דיאמנט, ששימשה בשנה האחרונה כיו"ר המזכירות הפדגוגית ועמיתיה , ריקה שפרינצק וד"ר אברהם רוכלי, הציעו שבשנה הבאה נתמקד בערך הסבלנות והסובלנות, שהם אבן יסוד בטיפוח איכות חיים של חברה בריאה. בחברה הישראלית, שהמחלוקת אינה זרה לה, יש חשיבות רבה לא לשכוח את הכלל, "אלו ואלו הם דברי אלהים חיים".
בפרוש השנה החדשה אנו, חברי הועד המנהל והמזכירות הפדגוגית, המנכ"ל והמטה שולחים לכם ולב"ב את איחולינו לשנה טובה ומבורכת, שנת בריאות טובה ועבודה פוריה.
משה רביב, יו"ר ידיד לחינוך
|
"ידיד לחינוך" קוטפת עוד פרס חשוב על פעילותה - פרס זוסמן
"ידיד לחינוך" היא זוכת "פרס זוסמן - ג'וינט 2016" לשירותים חברתיים בקטגוריית "קירוב לבבות". הפרס כולל מענק כספי של קרוב ל 25,000$.
פרס זוסמן – ג'וינט על שם ליאונור ולארי זוסמן ז"ל הוא הפרס היוקרתי ביותר בישראל לשרותים חברתיים והוא נועד להגביר את המודעות לנושא החברתי ולהביע רחשי תודה לאותם אנשים שבעבודתם המסורה, הנעשית הרחק מאור הזרקורים, הם מסייעים לקבוצות חלשות בחברה.
הזוכים לשנת 2016: ירון דוויק – יו"ר הועד המנהל של קבוצת הכדורגל הפועל קטמון ירושלים על הפעילות החברתית של הקבוצה, שי פרדו – פעיל לקידום אומנות יוצאי אתיופיה בישראל והצוות המייסד של עמותת "ידיד לחינוך"(השגריר בדימוס משה רביב, אשת החינוך דינה בנקלר ונמרוד אקרמן).
מתוך חוברת המידע על הפרס:
"ידיד לחינוך בחרה למקד את עבודתה עם בני הגיל השלישי מתוך השקפה, כי לשכבה זו יש יכולת גבוהה, ניסיון חיים, ניסיון מקצועי, סבלנות, תבונה, זמן פנוי ורצון לחולל שנוי משמעותי וארוך טווח. כך למעשה, כולם מרוויחים: התלמידים מקבלים סיוע בלימודים בטיפוח דמוי עצמי חיובי, בשיפור תחושת המסוגלות ובעידוד השיח הבינאישי, והגימלאים זוכים לחווית התנדבות משמעותית ואף נחשפים לעולם התכנים של התלמידים הצעירים".
|
"ידיד לחינוך" - סיכום תשע"ו במספרים
340,000 שעות תרומה של הגימלאים בבתי הספר |
|
23,000 תלמידים במערכת החינוך זוכים לסיוע, לליווי ולתמיכה מדי שנה |
|
20,000 שעות התנדבות לשנה של גימלאים בתפקידי ריכוז והדרכה
|
2,300 גימלאים מתנדבים |
|
420 בתי ספר |
|
39 רשויות מקומיות |
|
מהמתרחש לאחרונה בעמותה
אזור גומא השפלה – פיילוט שמסתמן כהצלחה
כחלק מתהליך התאמת המבנה הארגוני של "ידיד לחינוך" לצרכי השטח ובשל הגידול בהיקפי הפעילות (39 רשויות מקומיות ו-2300 מתנדבים), הוחלט בשנת הלימודים תשע"ו על תחילתו של פיילוט לניהול אזורי. למנהלת מטה אזורי התמנתה שלומית רוט – נבון. האזור הנבחר הוא "גומא – השפלה" ונכללו בו 7 רשויות מקומיות: ראשל"צ, נס ציונה, רחובות, לוד, יבנה, בת ים וחולון. כתוצאה ישירה מהפיילוט נפתחה במהלך שנת 2016 קבוצת פעילות חדשה נוספת בעיר רמלה.
נכון להיום, בתום 8 חודשי פעילות, מסתמן שהפיילוט האזורי מספק מענה חשוב והולם לצרכים שהוגדרו והובילו להקמתו. רכזי הישובים דווחו, כי הרגישו שקיבלו מענה זמין לסוגיות ובעיות שהעסיקו אותם, וכי קיבלו סיוע למימוש מטרותיהם ומטרות הארגון. בנוסף, הפיילוט האזורי משמש את מטה הארגון בהעברת מסרים וקשר הדוק יותר עם השטח.
רכזי היישובים והמתנדבים דווחו על חיזוק תחושת האינטימיות והשייכות ועל תהליך מגבש ומפרה בעבודה השוטפת בין הרכזים היישוביים באזור גומא.
במאי השנה התקיים בלוד כנס חגיגי, שהווה את גולת הכותרת של הפעילות הענפה באזור בהשתתפות ראש העיר לוד, עו"ד יאיר רביבו, השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, אנשי המטה ורכזי הישובים בארגון. היה זה אירוע מרשים שנתן ביטוי לעשייה ולפעילות ההתנדבותית באזור "גומא" וב"ידיד לחינוך" בכלל.
מתנדבי מטה
לראשונה הוקם פורום חדש ב"ידיד לחינוך" – פורום מתנדבי מטה, הפועל בנוסף לעובדי המטה. בכך מיסדה העמותה ערוץ התנדבות נוסף של אנשים הממשיכים לעסוק בתחומי הדעת המקצועיים בהם פעלו קודם לכן בעבודתם, וכעת הם מתואמים עם צרכי "ידיד לחינוך". זאת בהתאם לתפיסת העמותה, שמתנדביה פועלים לאורך כל שדרות הפעילות.
.מתנדבי המטה עוסקים בתחומים הבאים:
- לווי אישי לרכזי ישובים בתחילת דרכם
- תחום מאגר משאבים (הרצאות ומרצים)
- תחום ספריות וקריאה באהבה
- תחום התקשורת
רמלה - חמישה מתנדבים חדשים מהמיגזר הערבי
"ידיד לחינוך" מקבלת בברכה הצטרפותם של חמישה מתנדבים לראשונה מהמיגזר הערבי ברמלה. המתנדבים יפעלו בביה"ס "אחווה" שיש בו אוכלוסיה מעורבת והרבה תלמידים עולים מארצות דוברות ספרדית.
ל"אחווה" נכנס גם מתנדב מנס ציונה אשר ביקש לעבוד בבית ספר שיש בו אוכלוסייה מעורבת.
חילופי משמרות ברשויות מקומיות ותיקות, רשויות מקומיות חדשות מצטרפות
חמש רכזות מהרשויות המקומיות: רמת גן, גבעתיים, בת ים, חוף כרמל וגלבוע, פורשות השנה מתפקידן. כולן הקימו את קבוצות המתנדבים בישוביהן ועשו עבודה נפלאה. "ידיד לחינוך" מוקירה את פעולתן, מודה להן ותציין את הפרידה באירוע המשך. במקומן נכנסות רכזות חדשות ואנו מאחלים להן הצלחה.
שתי רשויות מקומיות חדשות הצטרפו בשנה האחרונה ל"ידיד לחינוך": עמק חפר ויזרעאל, בכך מגיע מספר הרשויות המקומיות בהן פועלת "ידיד לחינוך" לשלושים ותשע.
בירושלים התמנה רכז נוסף, שכונתי, שיפעל בגילה.
|
על ספרים, מתנדבים וספריות ב"ידיד לחינוך"
מיזם הספריות בניצוחה של יפה דואק, מתנדבת "ידיד לחינוך" ומובילת תחום הספריות, התקיים השנה בשבע רשויות מקומיות. בכל רשות מפעילים מתנדבי "ידיד לחינוך" ספריות בכמה בתי ספר.
ביבנה למשל, פעלו מתנדבים בניצוחו של המתנדב אבי טמיר. אבי שידרג את כל הספריות הבית-ספריות בישוב, ספריות שהטיפול בהן ממש התבקש. הוא מיחשב שבעה בתי ספר, חיבר אותם לספרייה העירונית, הקים מערך מתנדבים לספריות, הכשיר, הדריך והטמיע את התוכנה המתאימה, וכך קוטלגו בין 200 – 1500 ספרים בכל בית ספר. הכשרת המתנדבים כללה גם השאלה והחזרה של הספרים. כמו כן הוכשרו תלמידים נאמני ספריה להשאלת הספרים.
בנס ציונה קיבלה על עצמה תהילה גבאי, שהיא בעלת תואר ראשון בספרנות, את הובלת נושא הספריות על כל המשתמע מכך. היא קולטת מתנדבים חדשים, דואגת להכשרתם ולהתמקצעותם, עד שהספרייה הפכה למרכז פעילות.
קרא עוד
|
אומרים עלינו
|
בתי ספר ומנהלים אומרים תודה
ביה"ס "צפרירים" באשדוד עם מצגת תודה יצירתית
לצפייה לחץ על התמונה
------------------------------------
מנהלי מוסדות חינוך בבתי הספר היסודיים מילאו חוות דעת על "ידיד לחינוך"
קרא עוד
|
|
השרה לשוויון חברתי - גילה גמליאל, ראש העיר לוד-עו"ד יאיר רביבו והרב יוסי אופנהיימר, מנהל ביה"ס אורות התורה בבת ים, בדברים למתנדבים
מתוך כנס גומא השפלה
לצפייה לחץ על התמונה
לצפייה בסרט הוידאו המקורי לחץ כאן
|
סיפורים וחוויות של מתנדבים מהשטח
|
אריה ענבר מבאר שבע
"כהרגלי המגונה אני יושב בהפסקה בחדר המורים ושומע מורות מדברות ביניהן על מיזם לכתה ב', בו ילדים לומדים על משפחות בארצות שונות... נזכרתי שיש לי סרט מאד יפה, שצילמתי בטיולי האחרון בלפלנד והצעתי להן להקרינו בפני התלמידים, לאחר שאקצר אותו, כמובן . המורות סיפרו לי שהילדים קראו את הספר "אלה קרי הילדה מלפלנד", ומה שאני מציע, ממש מתאים.
חשבתי: למה לא לשתף את הילדים בקריינות (יחד עם אשתי)? ילדי כיתה ב', יכולים כבר לקרא משפטים שלמים. סיכמנו שאקליט את הילדים שהמורות יבחרו.
בחרתי את הקטעים בסרט שמתאימים לכתוב בספר. למשל: בלפלנד קר מאד, מוזגים ושותים הרבה קפה ותה חם, כמו שאלה קארי יודעת למזוג מהקומקום בלי לשפוך את הנוזל."
|
|
שוש כרמל מחיפה
"בפגישה איתי, זה רק אנחנו, אחד לאחד, רק אני בשבילו.
איני מטילה בו דופי, איני מבקרת. אני מאפשרת לו בעזרת משחקי המחשב להראות לו שיש לו יכולות וכישורים שאין לי, האדם המבוגר, כביכול נציגת הידע והיכולת... ושלפעמים גם אני טועה או שוכחת.... ולפעמים גם המחשב "דפוק"... והוא, התלמיד, יש לו כישורים בתחומים שאחרים עדיין לא יודעים עליהם ואפשר להבליט אותם, להציע אותם ולחזק בכך את הדימוי העצמי שלו.
אני מבקשת על ידי כך להביא להגברת המוטיבציה שלו להשקיע יותר, למרות קשייו בין אם הם אוביקטיביים או סוביקטיביים. אלה אותם תכונות וכישורים המאפשרים לו להצטיין במשחקי מחשב (שגם אותם כמובן אני בוחרת), כי בכיתה "כולם רוצים להתחבר לתלמידים המצליחים", וגם הוא."
|
מיכל נוימן מנס ציונה - ("גינה לי, גינה לי, גינה לי חביבה") לוין קיפניס
"שילבתי בין אהבתי לילדים לבין אהבתי לגינון...
למדנו להכיר את הצמחים והפרחים בשמותיהם, דרך פעילויות של הכנת תגי שם, הכרת הזרעים ותהליך נביטתם ומחקרים להבנת תנאי הנביטה, באמצעות הכנה חווייתית של ראשי דשא. צפינו בסרטים אודות הצמחים ועולמם, יישמנו את הנלמד דרך חידונים ומשחקים.
הייתה זו חוויה מעצימה לפגוש בילדים מידי שבוע, להקשיב לחוויותיהם, לרכז אותם סביב פעילויות שונות ולגלות, עם הזמן, כי דברים אותם ניסיתי להנחיל, כמו: התרגשות מיופי, מודעות לצרכי הצמחים, חשיבות עבודת הצוות והרגשה טובה עם החברים, חילחלו ומצאו מקום בלבבם."
|
עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא - בר מצווה בגיל 84
כתבו: בנטל מיה, דיסטלפלד נעה, זיו רוני ולבנת עדי (תלמידי כיתה ו', בי"ס "קרית עמל" טבעון)
הפעם בחרנו בסיפור אחד מרגש במיוחד מתוך שפע תודות התלמידים
רפי מלווה אותנו בפעילויות, עוזר לנו ללמוד בכיתה, ובעיקר מעשיר את ידיעותינו מסיפוריו הרבים והמרתקים. בכל מפגש עמו, אין אנו יכולים לסרב לעוד סיפור מפיו ומשתוקקים לשמוע: מה יספר הפעם? בשלוש השנים הללו, נקשרנו אליו מאוד והוא הפך ממש לדמות של סב עבורנו.
לפני כחודשיים, שוחחנו בכיתות על בני ובנות מצווה בהיותנו מתקרבים לגיל המצוות, ונדהמנו לגלות שרפי לא חגג את הבר מצווה שלו. רפי, שחווה את השואה, לא חגג בגלל המלחמה והמצב באותם הזמנים. כששמענו את הסיפור שלו, החלטנו פה אחד, לחגוג לו בר מצווה מאוחרת.
לשם כך, התגייסנו לתכנון המסיבה, וביום הולדתו ה-84, ארגנו לו הפתעה גדולה...
קרא עוד
|
שנה טובה
|
|
"...תן מחומך ותן מאורך
תן לשדות רק גשם ברכה
תן מפיתך ביד רחבה
ותן לנו זמן לאהבה ... "
/ תלמה אליגון רוז
|
|
|
|
עריכה: ריקה שפרינצגק בנייה ועצוב: מאשה ליפשיץ
|
|
|