הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

על ספרים, מתנדבים וספריות ב"ידיד לחינוך" - מפגש סיום שנה

"אני רוצה להתחיל עם ציטוט מתוך אחד מסיפוריו של הסופר היהודי-אמריקאי, דניאל הנדלר, הידוע בשם העט שלו "למוני סניקט"', אמרה רינה ארמן, מובילת מיזם ידידי הספרייה ביהוד במפגש סיום שנה של אחראי תחום הספריות בעמותה.

'ספריה טובה לעולם לא תהיה מסודרת מדי, או מאובקת מידי, כי בכל רגע נתון ימצא בה מישהו מוריד ספרים מן המדפים ונשאר לקרוא עמוק אל תוך הלילה'.
"כאן אני רוצה לשתף אתכם בחוויה אישית", המשיכה רינה: "אני זוכרת את עצמי קוראת וקוראת אל תוך השעות הקטנות של הלילה וכל פעם שומעת את הקריאות: 'לכבות את האור' – ואני ממשיכה, עד שערב אחד אבי ז"ל פשוט הוריד את השלטר וכך נגמרה הקריאה באותו לילה וכנראה גם בלילות שלאחר מכן.
אינני יודעת כמה ילדים קוראים היום אל תוך הלילה, אבל המטרה שלנו בהפעלת הספריות בהתנדבות, היא לסקרן את הילדים לבוא להיחשף לספרים, שירצו לבוא, להחליף ולקרוא כמה שיותר".
רינה המשיכה וסיפרה על יוזמה שריגשה את כל הנוכחים במפגש:

"ביהוד ישנם ארבעה בתי ספר יסודיים. בשנה שחלפה שופצו וחודשו הספריות בכל בתי הספר בעזרתה של גב' אמית קורן, אמה של אור קורן ז"ל, בתה היקרה, אשר טבעה בבריכה בסביון והיא רק בת 11 שנים.
באמצעות הספריות, בחרה אמית קורן לשמר את זכרה של אור– ילדה שאהבה מאוד לקרוא. המשפחה תרמה סכום נכבד לטובת הפרויקט, ונרתמה לשפץ את ארבע הספריות הבית ספריות ביהוד שחודשו ונקראו על שמה של אור.
ואלה הם שמות הספריות: פינה של אור, עולם של אור, אגדת אור ומקום של אור.
אכן, אור הספרים והאווירה הנעימה מקרינים על הילדים. חלל כל חדר נצבע בצבעי טורקיז בקו אחיד בכל הספריות, הוקמו פינות ישיבה מותאמים לכל הגילאים כולל ריהוט.
לאחרונה התבשרנו שכל ארבע הספריות ממוחשבות בתוכנת "אגרון" - תכנה מומלצת, ידידותית למשתמש ומקלה מאוד על עבודת המתנדב בספריה".

מיזם הספריות בניצוחה של יפה דואק התקיים השנה בשבעה ישובים. בכל ישוב מפעילים מתנדבי ידיד לחינוך ספריות בכמה בתי ספר. ישובים נוספים מבקשים להצטרף ליוזמה הזו. מטרת המפגש שהתקיים הייתה לשמוע דיווחים על השנה החולפת ולזהות נקודות ונושאים לשיפור לקראת בניית תוכנית פעולה לשנת הפעילות הבאה.

ביבנה למשל, פעלו מתנדבים בניצוחו של המתנדב אבי טמיר. אבי קיבל על עצמו פרוייקט מיוחד, לשדרג את כל הספריות הבית ספריות ביבנה, ספריות שהיו עזובות ומוזנחות. הוא מיחשב שבעה בתי ספר, חיבר אותם לספרייה העירונית, הקים מערך מתנדבים לספריות, הכשיר, הדריך והטמיע את התוכנה המתאימה, וכך קוטלגו בין 200 – 1500 ספרים בכל בית ספר. הכשרת המתנדבים כללה גם השאלה והחזרה של הספרים. כמו כן הוכשרו תלמידים נאמני ספריה להשאלת הספרים.

בנס ציונה קיבלה על עצמה תהילה גבאי את הובלת נושא הספריות על כל המשתמע מכך. היא קולטת מתנדבים חדשים, דואגת להכשרתם ולהתמקצעותם. תהילה היא בעלת תואר ראשון בספרנות, ניהלה את הספרייה המדעית ב"אל אופ" באזור התעשיה נס-ציונה.
תהילה בנתה מערך "משומן" ומקצועי והפכה את הספרייה למרכז פעילות מעבר להחלפת ספרים.

כמו אבי, רינה ותהילה, השתתפו במפגש עוד מתנדבים שמונו כמובילי מיזם הספריות, כל אחד ביישובו (במקומות בהם פועלים למעלה מחמישים מתנדבים). והם אחראים מטעם הרכז הישובי על פעילות המתנדבים והספריות.

לאור ניסיון השנה המסתיימת עתה, נקבעה תכנית פעולה להמשך, שבה נעשתה ההבחנה בין שלב ההקמה לשלב המיסוד.

בין הנקודות שהועלו בנושא שלב ההקמה, הודגשו השיח עם הרשות ובתי הספר ליצירת שיתוף פעולה ומחויבות בספריות, בדיקת תשתיות פיזיות כמו מבנה, מחשבים ותוכנת הפעלה וכן בניית נהלים ודרכי עבודה ברורים כל אלה הוגדרו כתנאי סף לפעילות המתנדבים.

בנושא שלב המיסוד הועלו בין השאר נושאי הכשרה וליווי מובילי הנושא לאורך השנה, משוב ובקרה עם בתי הספר, השמת וגיוס מתנדבים לתחום, מעקב שוטף של החזרת ספרים, קשר עם הספרייה העירונית ובניית מערכת שעות פעילות בספריה מתואמת עם פעילות ביה"ס.