הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

יורדים דרומה בעקבות הנבטים והמכתשים

מאת צביה טולדנו

בשלהי החורף, כשהאביב מתדפק בפתח, יצאנו לטיול השנתי של מתנדבי "ידיד לחינוך" בבת-ים.
כהרגלנו מזה שנים, גם הפעם לא התפשרנו והשתמשנו בשירותי ההדרכה של המדריך המהולל והמוכר - חיים.

חיים מלא כרימון - הידע שלו וההסברים נוגעים בכל תחום אפשרי - גיאולוגיה, תנ"ך, ארכיאולוגיה, היסטוריה וטבע. אנו נהנים בכל פעם מחדש להחכים ולהשכיל.
את הטיול המוצלח בנתה שרית הרכזת שלנו ביחד עם מתי המתנדב, שהגיאוגרפיה של א"י זורמת בעורקיו.
התחנה הראשונה הייתה עין עבדת - מסלול הליכה מקסים בחלק מאורכו של אפיק נחל צין. המסלול המלא הוא כ- 120 ק"מ, זהו הנחל השני באורכו בנגב. בנחל יש מעט מים, שרידים של הגשם שהיה. האפיק זורם בתוך קניון מדהים. פלחים פלחים של סלע-גיר, גרניט ובזלת מסודרים כמו במשחק דומינו - כל שכבה היא עדות לתקופה מאוחרת מאוד. בקירות כאילו חצובים חגווים, חגווים המשמשים בית ליונים וציפורים שונות. באזור צמחיה רבה האופיינית למקום: שיחי מלוח, שיחי צלפים ואלה אטלנטית.
המקום נקרא עין עבדת על שם המלך הנבטי הראשון, עבדת שמו. הנבטים היו בעבר הרחוק תושבי המדבר. אורחות המדבר וידע על מקורות המים הפכו אותם לשליטיו. הם עברו גלגולים רבים עד אשר נטמעו ונבלעו בקרב האוכלוסייה כולה. בתחילת דרכם היו שודדים, אח"כ הפכו לסוחרים, עד אשר מטיפים נוצרים הצליחו לגרור אותם ולהפוך אותם לנוצרים מאמינים.

המשכנו לעבר העיירה ירוחם. הדרך כולה היא נוף טרשים.
נוף כזה נקרא בשמות רבים: מדבר, ישימון, צייה, שממה, הכל בהתאם לגיאולוגיה ולאופי הצמחיה של המקום.
ירוחם נקראת על שם ביר-רחמא. לפי אמונתם של הבדואים, במקום נמצאה הבאר ממנה שאבה הגר מים, כדי להשקות את בנה ישמעאל, כאשר גורשו למדבר ע"י אברהם אבינו.
כיום נמצאת ירוחם בתהליך של התפתחות ושגשוג לאחר משברים פוליטיים שעברו עליה, עד אשר מונתה וועדה קרואה שמינתה את עמרם מצנע שהגיע בהתנדבות והצליח לשקם את העיירה. במקום הוקם פארק עם חורשה סביב ופינות ישיבה מוצלות. בפארק שני אגמים הגדול כ- 300 דונם, אנו בקרנו באגם הקטן יותר - 13 דונם בלבד.

המשכנו לעבר תצפית הר אבנון- צפינו מעל מרפסת סלע טבעית לעבר מרגלות ההר, שם נמצא המכתש הגדול. קבלנו הסברים על תהליך התהוותם של המכתשים, פלאי הטבע שנוצרים מבליה, מים, וסחף שחדרו לסלעים וגררו אחריהם שכבות שכבות של אדמה רכה, דבר שעם השנים יצר את המכתשים. זו תופעה גיאולוגית הייחודית רק לישראל.

היינו גם בפארק גולדה. גולדה מאיר, שלימים הייתה חברה בקיבוץ רביבים, עזבה אותו לטובת הפוליטיקה, אך המשיכה להגיע לבקר את בתה שהמשיכה להתגורר בקיבוץ.
באזור נמצאה באר ששרתה שנים את התושבים, ואז הוחלט שבקרבת הבאר יקימו נווה מדבר – אואזיס ויקראו למקום "פארק גולדה" על שם גולדה מאיר.
המקום ידע ימים יפים יותר. האגם המלאכותי יבש, נותרו מעט ספסלים ומתקני שעשועים. חברי רביבים הבטיחו שזה זמני והאגם יתעורר שוב לחיים.

בהפתעה - דבר שלא היה בתוכנית של הטיול, הגענו לחוות גמלים בשם "חלב בראשית", מקום בו מפיקים מחלב נאקות תכשירים רפואיים סבונים וחלב קפוא לשתיה.
בדואים השייכים לכפר טרבין חברו ביחד עם חברי קיבוצים מהסביבה, וביחד הקימו מפעל נדיר המספק מענה לכל מיני מחלות: סוכרת, מחלות פרקים, מחלות לב ומחלות עור.
מזה כ- 20 שנה בהצלחה גדולה מאוד, יצא שמם בעולם. מחקרים רבים התבססו על ההצלחות בריפויי מחלות רבות. קבלנו הסברים על חיי הגמלים, על החליבה ועל התכשירים. מצוידים בקרמים ובתמונות סלפי עם הגמלים חזרנו הביתה.

היה זה טיול מהנה, מחכים ובחברותא נהדרת.