הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

השתלמות מעצימה למתנדבים ספרנים באזור הצפון (אזור אלון)

מאת: מאשה ליפשיץ

הספרנים הם קבוצה ייחודית בקרב המתנדבים. הם באים מתוך אהבת הספר ומתוך ענין לקדם את הקריאה בעידן הנוכחי, העידן הדיגיטלי, שהיא בעייתית כמו גם הכתיבה.

ניסיון חיי לימד אותי על בשרי את חשיבות הקריאה. לא באתי ממשפחה קוראת. ההורים של דורי, שהיו ברובם עולים חדשים, חלקם התקשו לקרא לנו מספרות הילדים של אז. אל ביאליק לילדים, אנדה עמיר פינקרפלד, ומרים ילן שטקליס ונוספים, התוודעתי רק בבית הספר. למזלי היו בבתי הספר, בהם העברתי את ילדותי, ספריות. מרגע שלמדתי לקרא הייתי מנוייה סידרתית של ספריות אלו. ואל יקל הדבר בעיניכם. כילדונת בכיתות הצעירות הלכתי מרחקים לא מבוטלים כדי להגיע לספריות בשעות הפתיחה שלהן, לרוב, אחר הצהריים. הפצרתי רבות בספרנית, כדי שתסכים להשאיל לי יותר מספר אחד. לעתים סיימתי ספר אחד בסיפרייה כדי שאוכל להביא ספר נוסף הביתה. לא בררתי מה קראתי. כל מה שהצלחתי להניח עליו את ידי נקרא בלהיטות. כמובן שבהמשך למדתי לגבש את טעמי הספרותי, דבר שחווה כל ילד קורא.

חשיבות הקריאה או ההאזנה לסיפורים

הנה מה שמצאתי בהקשר זה, רסיס מתוך מאגר גדול:
"קריאת הספרים מפתחת את הדמיון, את אוצר המילים, מפתחת חשיבה מופשטת, ומחדדת את חוש הביקורת. ספר טוב יכול לחשוף את המציאות מזוויות לא מוכרות ולהעשיר את עולם הרגש, לאתגר, לעורר מחשבה ואפילו לסייע לעבד ולהתמודד עם המציאות", מתוך: למה חשוב שלילדינו יקראו ספרים טובים, והמקורות עוד רבים.

אין חולק על כך, לצער כולנו, שחלק מהילדים ומהמבוגרים היום אינם קוראים. כתחליף הם פונים לתכניות פופוליסטיות בטלוויזיה. צומח כאן דור שתרבותו וחשיבָתו רדודה.

אזור הצפון לא זכה למרכזים לעידוד הקריאה והספריות, כפי שקיימים במרכז.

למזלנו, שתי נשים: פנינה ארז וחומי רקם, שעבדו בעבר בניהול ספריית אוניברסיטת חיפה ויצאו לגימלאות, יצרו קשר עם "ידיד לחינוך" ובתיאום עם יסמין אלעד, האחראית על ספריית הילדים והנוער בספריית אוניברסיטת חיפה (אתר הסיפרייה), התגבשה השתלמות ספרנים לאזור הצפון. אפשר למצוא באתר הדרכות לפעילויות סביב ספרים, ארגון הספריות בבתי הספר ונושאים נוספים שיכולים להעשיר את המתנדבים הספרנים.

ההשתלמות כללה שני מפגשים בני 4 שעות כל אחד. המפגש הראשון עסק בספרות ביוגרפית לילדים ולנוער והנגשה לילדים החל משלב הקריאה לילד בגיל הגן וכלה בספרות לילדים ונוער ובארגון הספרייה. המתנדבים סיפרו על הנעשה בספריות בבתי הספר בהם הם מתנדבים והתמונה המצטיירת מכך היא, שהמצב מאתגר וטעון שיפור.

המפגש השני עסק בהצגת ספרות ילדים עדכנית שכללה ספרים משלב ההתחלה וכלה בספרות נוער, סוגות (ז'אנרים) שונות: סדרות, ביוגרפיות, בין סיפור למידע (מדע, טבע, המצאות, קיימות, חלל, גוף האדם, גיאוגרפי, היסטוריה...), פנטזיה, קומיקס, מתח, אימה, בילוש, אגדות וסיפורי התנ"ך, קלאסיקות.
בהמשך התקיימה סדנה בספריית הילדים. המתנדבים בחרו ספרים מתוך מבחר מסוים של סוגת הביוגרפיות והמדע. כל אחד התבקש לענות על שאלות פשוטות מתחום התוכן של הספר. שתי משתתפות התנדבו להופיע במשחק תפקידים, בו הן נכנסו לנעלי אחת הדמויות מהספר שבחרו, וענו לשאלת המראיינת, יסמין אלעד, מנהלת ספריית הילדים, על היבטים שונים מחיי הדמויות שייצגו -  הדגמה לפעילויות שנעשות עם ילדים ובני נוער המגיעים לספרייה לביקור והתנסות. היה ממש מעשיר.

אוניברסיטת חיפה ארחה אותנו בחום ופינקה אותנו בשתייה, כריכים וכיבוד קל.

זוהי השתלמות ראשונה מסוגה באזור הצפון. השתתפו בה שלושים מתנדבים מחיפה, חוף הכרמל, יקנעם ומגידו.
בהזדמנות זו, ברצוני להביע את תודתנו והערכת כולנו לאוניברסיטת חיפה ולמארגנות על מיזם חשוב זה!

אחת המשתתפות, עדנה מדור, המתנדבת בבית הספר "בן גוריון" בחיפה עם שותפתה אסתר ריפה, הביעה את תודתה ושביעות רצונה מההשתלמות הכל כך נחוצה. "ההשתלמות היתה מרתקת... ובכלל כל הלמידה היתה ממש חוויה" הוסיפה והביעה את תקוותה שיתקיימו עוד השתלמויות כאלו בעתיד.

משתתפת נוספת, דליה ציטר, מחוף הכרמל, מספרת על ההשתלמות: "... המרצים מומחים בתחומם וריתקו את המאזינים... אחד הנושאים שדובר בהם בהשתלמות היה עידוד הקריאה... התנהל שיח פורה בין ספרנים מנוסים לספרנים מתחילים... הייתי מאד רוצה להשתתף בהשתלמויות נוספות..." דליה גם צרפה מכתב תודה:


 

כדאי לציין שנושא הספרנות והספריות בחוף הכרמל הולך וצומח ונוספים אליו עוד ועוד מתנדבים ספרנים, ועל כך בכתבה אחרת בהמשך.

הנכם מוזמנים להוסיף את תגובתכם.

להוספת תגובה לחץ כאן

לרשימת ספרים מומלצת
(רשמה גבי רוזנפלד)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

רשימת ספרים מומלצים:

ספרים מומלצים לראשית קריאה

  • קפטן תחתונים
    קומיקס. שער לספרים מסוגות שונים. מתאים לילדים עם בעיות קשב וריכוז. יש הומור. מהווה גשר גם  לתחילת קריאה. במידה מסוימת ספרות חתרנית, נגד כל מורי בית הספר... שהילדים אוהבים.

פיות, נסיכות ושדונים.

  • כראמל
    סדרה מצוינת, שפה נהדרת, שואב מהחתול במגפיים... דמות מעניינת וצבעונית. האם אפשר להשתנות מרע לטוב... קבלת האחר.
  • עלילות ספיידרוויק
    דומה לאריה הארון והמכשפה. סדרה.
  • הפיה לפתן צימוקים
    הקושי בהסתגלות למקום חדש, חברה חדשה. מה זה אומר, הקושי לעמוד בציפיות... מומלץ
  • לב היער
    הסתגלות לחברה, למצוא את מקומי האני שלי, ויחד עם זאת להשתלב בחברת הילדים
  • מיקו בל
     פנטזיה.

בילביות מודרניות

  • נל והכיתה החדשה
    מתמודדת עם אתגרים כמו מעבר למקום חדש, חברה חדשה... מצחיק וכיפי.
  • ליבי
    ילדה עם בעיות קשר וריכוז למרות שזה לא נאמר במפורש. סיפור מותח. ישירה ואמיצה ואומרת מה שהיא חושבת.
  • שירלי שמש. ילדה עם בעיות בחיים. חיה בבית שכור וקטן עם אביה. אבל בעלת מצב רוח טוב.. והרפתקאות

הרפתקאות

מתח ואימה

  • לוקווד ושות. גרם המדרגות הצורח
    מתרחשת בלונדון שיש בה רוחות רפאים שתוקפים אנשים ורק הילדים רואים ויכולים להגן על המבוגרים. מכיתה ו' ומעלה.
  • הבובה
    מתח ואימה. מלא דמיון ומפחיד.
  • שעון הקסמים
    מצויין. מאפשר לילדים לחוש פחד, בסיטואציה מוגנת וחמימה.

לסרבני קריאה

ממציאים ומגלים.

  • אלכסנדר גרהם בל
    סיפור החיים, וההמצאה. דרווין. איינשטיין. כל הממציאים מתחילים בקטן.

חגים - כשצריך לכתוב על חג.