הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

הספרנים המתנדבים ב"ידיד לחינוך" לקראת התמקצעות

מאתיים ממתנדבי "ידיד לחינוך" בישובים השונים, עובדים בספריות בתי הספר. מתוך רצון להפוך את המתנדבים למקצועיים יותר, יצרה העמותה קשר עם ספריית "בית אריאלה", הספרייה המרכזית של תל אביב. בשלב הראשון התקיימה השתלמות בשיתוף עם הספרייה לאנשי העמותה, המשמשים כספרנים מתנדבים בספריות בתי הספר היסודיים.

בשל המספר הרב של המתנדבים בספריות, התקיימו שתי השתלמויות מקבילות בשני תאריכים שונים. בתחילתו של חודש אפריל ובסופו.

בכנס השתתפו מרים פוזנר, מנהלת מחלקת הספריות בעיריית תל אביב – יפו, שושי שלומי מנהלת מדור הספריות במשרד החינוך, וטלי חזיזה – מדריכה בתחום הספריות.
המשתתפים ערכו סיור מודרך ומקיף בספריה על אגפיה, וגם שמעו הרצאה משולבת בשיח על תפקידה של הספרייה ועל מקומם של הספרנים והמתנדבים בה היום.

בין השאר שמעו השמתתפים סקירה על מערך הספריות הציבוריות ברחבי תל אביב, כולל ספריות הרחוב, ספריית המוזיקה ברחוב ביאליק וכן הספרייה במגדל שלום המקצה מרחב עבודה עירוני חדש עבור הקהילה הסטארטאפיסטית, שהוא זמין ונגיש לקהילת היזמים המקומית.

מתנדבי הספריות עוסקים במגוון תפקידים, ביניהם קיטלוג הספרים, החלפה, ופעולות העשרה שונות לתלמידים. "ידיד לחינוך" רואה במתנדבים מקור חשוב להשתתפותם בעבודה החינוכית והיותם לעזר למורים ולמחנכים בבתי הספר. מדובר למשל, בקיומה של שעת ספרייה במערכת, בהכוונת התלמידים לקריאת ספרים, ובהתמצאות והורדה של חומרים מהרשת. חלקם נוטלים גם חלק בפרוייקט מצעד הספרים במטרה להביא לחווית קריאה.

במפגש הוקדש זמן מיוחד לדיון, כיצד יכולים המתנדבים לסייע בפרוייקט הזה כמו למשל בפעילות הפתיחה של הצגת הספרים, בפעילויות ההמשך, בימי שיא סביב הספר, בבחירות הארציות סביב הספר האהוב, בשאיבת רעיונות מאתרים שונים והובלת תהליך מובנה של פעילויות.

טיפים אחדים ניתנו למשתתפים במטרה לגרום לילדים לאהוב את הקריאה, ביניהם קריאת קטעים מסיפורים בשעת הספרייה, וקטיעת הקריאה באמצע הקטע או הסיפור המותח, כדי לגרות את הילדים להשיג את הספר ולדעת מה קרה בהמשך. הוצע גם להמחיז קטע מספר אותו בוחרים הילדים, או אפילו לתכנן שעורי אמנות בנושא ספר שנבחר. מגוון האפשרויות הוא רב, והמתנדב יכול לסייע רבות.

אנו מביאים את רשמיה של צביה טולדנו, שהשתתפה במפגש הראשון והיא כותבת על הסיור בספריה:

ביום רביעי של אמצע אפריל נפגשו בבית אריאלה בתל-אביב כ- 40 מתנדבים מ"ידיד לחינוך", מתנדבים שתפקידם לעזור ולהפעיל את ספריות בתי הספר.

המפגש היה מרתק ביותר. בתחילתו התקיים סיור באגפיה השונים של הספרייה.
ראשית, ביקרנו באגף המוקדש לאחד העם, שבו נמצא חדר עבודתו של הסופר, ספרייתו הפרטית, רהיטיו וחפציו, שהועברו בשלמותם מביתו אל הספרייה. באגף אפשר למצוא תעודות וצילומים משפחתיים, מכתבים שכתב ותשובות למכתבים אלה, וכן ספריה ובה תרומות מאוספים של אנשים פרטיים, ספרים מיוחדים ונדירים בנושאים כמו ספרות ההשכלה, תולדות ארץ ישראל, ספרי קהילות בגולה, ספרות עברית, ספרי אמנות, אוסף הקדשות סופרים והגדות של פסח.

http://www.yadidla.org.il/public/uploads/ckimages/images/%D7%AA%D7%A2%D7%A8%D7%95%D7%9B%D7%94.jpgבחדר מוצגים ספרים וקטלוגים שהוצאו לקראת ארועים מיוחדים כמו התערוכה העולמית הגדולה בפריז בשנת 1889 במלאת 100 שנה למהפכה הצרפתית, אשר לכבודה נבנה מגדל אייפל – בספר תכנון המגדל על כל שלביו.

זו תחושה מרגשת ביותר לגעת בהיסטוריה ולדפדף בספרים מלפני כמעט 200 שנה - דפים צהובים, כריכה עבה כבדה ומנוקבת, - זה עושה משהו לנשמה.

אי אפשר להתעלם מהרהורי הזמן: איך המחשב משתלט על כתבי היד, איך את הדפוס מחליפה היום המקלדת. ההרגשה היא שדור הולך ונעלם, והקידמה עם כל החיובי שבה, פוגעת מעט ברגש.

תחנתנו הבאה הייתה באגף העיתונות – כאן שמורים עיתונים וכתבי עת עוד משנת 1919, חלקם נסרקו והועלו על מחשב. כל דיכפין יכול לחפש כתבה ישנה או עיתון המתיחס לארוע מסויים שהוא מבקש לדעת עליו.

הוסבר לנו כי קיימת היום "אופנה" חדשה. משפחות מגיעות לצלם את העיתון מיום לידתו של בנם, בר המצווה, או מיום לידתה של בתם, בת המצווה.

קבלנו לעיון עיתונים מלפני כמעט 100 שנה וכאילו כלום לא השתנה – סיכסוכים בין מדינות העולם ואפילו פרסומות ורכילות יש בעיתונים אלו, ממש כמו בימינו.

http://www.yadidla.org.il/public/uploads/ckimages/images/%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%A5.jpgצילמתי דף ראשון מעיתון הארץ של שנת 1919. מסתבר שעיתון זה תחילתו כידיעון ללוחמים של הצבא הבריטי ששהו אז בפלשתינה וחולק במשך כשנה. ידיעון זה הודפס במספר שפות עבור חיילי הוד מלכותו. רק מאוחר יותר הפך לעיתון יומי בשפה העברית.

התחנה הבאה הייתה אגף הילדים – אגף צבעוני, מקושט להפליא עם איורים מספרות הילדים.

האגף משמש גם כמקום הפעלה בעקבות סיפורי ילדים – ניתן להתחפש לדמויות מסיפורים שונים כמו אליעזר והגזר, או למשל לבנות מאביזרים שונים פריטים מתוך הספר "דודי שמחה".

לאגף הילדים הוכנסו לאחרונה מדפסות תלת מימד. המבקרים יכולים, בעזרת תלמידי תיכון בוגרים, לעצב כראות עיניהם, להדפיס במדפסת התלת מימד ולקחת מזכרת הביתה.

כייף אמיתי להורים, לילדים, לסבים ולסבתות – הכל נעשה כדי לקרב את הילד לעולם הספר.